LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

El jutge reactiva la causa de la caixa b del PP amb diligències sobre tres adjudicacions concretes

En una resolució d'abril demana informació sobre operacions d'entre 2003 i 2009

Una vegada aixecat el secret de l''operació Kitchen', reprèn dades que alguns testimonis li van explicar fa anys

undefined36025994 madrid  24 10 2016  declaraci n en la audiencia nacional   b161024135444

undefined36025994 madrid 24 10 2016 declaraci n en la audiencia nacional b161024135444 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge José de la Mata, que investiga la caixa b del PP, seguia amb atenció les decisions del seu company Manuel García-Castellón en relació amb l’‘operació Kitchen’, perquè l’aixecament del secret en els dos procediments ha sigut pràcticament simultani. Així s’ha conegut una de les últimes resolucions de De la Mata en la causa en la qual acorda noves diligències en relació amb tres adjudicacions d’entre 2003 i 2009 a empreses donants del PP, sobre les quals ja va interrogar alguns testimonis el 2018 a l’aparèixer les primeres sospites d’irregularitat.

El magistrat entén que en les tres es produeix «una correlació objectiva, subjectiva i temporal» entre una donació al partit i la licitació i posterior adjudicació, amb la qual cosa semblen encaminades a enriquir la caixa b del partit. Així en una resolució de l’abril passat, el jutge requereix a la secretaria general de l’Entitat Pública Empresarial del Sòl (SEPES) l’expedient de redacció del projecte per a la construcció i posada al punt d’una planta de tractament d’aigües residuals ‘EDAR Monte Boyal’ a la localitat de Casarrubios del Monte (Toledo). Es va licitar el 2002 i va ser adjudicat al grup Degrémont, de l’empresari Rafael Palencia, a qui se sent explicar, en una gravació, a l’exgerent del Canal d’Isabel II Ildefonso de Miguel, imputat en el ‘cas Lezo’: «Jo ajudo al partit en general perquè ell m’ajudi en general, en general..., que em tractin bé».

L’adjudicació es va produir per 3,4 milions d’euros i el jutge vol conèixer les altres ofertes presentades i per què es va elegir l’empresa de Palència. Segons la seva opinió, «hi ha una correlació objectiva, subjectiva i temporal amb una entrega de 60.000 euros registrada en la comptabilitat» gestionada per l’extresorer del PP Luis Bárcenas i que «equival al 2% de l’import d’adjudicació sense IVA».

Canal d’Isabel II

Notícies relacionades

També demana al Canal d’Isabel II l’expedient per a l’adjudicació dels serveis d’explotació de les estacions depuradores d’aigües residuals de Madrid, en concret sobre la Depuradora Viveros de la Vila. El contracte és de 2007 i va ser adjudicat a Degrémont per més de 7,5 milions d’euros. Segons el jutge, també existeix una correlació amb una entrega de 35.000 euros.

El tercer contracte que demana investigar és el de manteniment i conservació de l’estació regeneradora d’aigües residuals EDAR La Gavia. Segons la interlocutòria, Bárcenas va posar en contacte Rafael Palencia amb la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Madrid entre 2003 i 2007, Pau González, que era l’entitat adjudicatària.