L'ANY PASSAT NO ES VAN MOBILITZAR

Interior torna a enviar antiavalots de fora de Catalunya per a la Diada

Uns 200 agents de Madrid, València i Astúries reforçaran el dispositiu de seguretat

Suposa una tercera part dels policies que el Govern central va desplaçar el 2018

policia-disturbios

policia-disturbios

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El Ministeri de l’Interior ha ordenat l’enviament de cinc grups d’antiavalots de la Policia Nacional a Catalunya, segons ha sabut EL PERIÓDICO. Uns 200 agents, procedents de dues unitats de Madriddues de València i una d’Astúries, reforçaran el dispositiu de seguretat per a la Diada, una decisió que contrasta amb la de l’any passat, quan el Govern no va mobilitzar efectius de fora de Catalunya després de dos anys comptant amb un pla especial de seguretat. Les raons d’aquest increment obeeixen a «motius operatius», segons indiquen a aquest diari fonts policials, ja que «no es preveuen incidents greus».

Les fonts consultades no precisen quant temps estaran desplaçats a Catalunya, tot i que asseguren que durant aquests dies i fins a l’octubre hi haurà una mica més de presència d’antiavalots de l’habitual». Després de la Diada, el pròxim 17 de setembre se celebra al Tribunal Suprem la vista per revisar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el president de la Generalitat, Quim Torracondemnat a 18 mesos d’inhabilitació per negar-se a retirar una pancarta sobre els polítics presos i llaços grocs del Palau de la Generalitat durant el període electoral de l’abril del 2019.

El reforç policial previst per al pròxim 11 de setembre comptarà amb una tercera part dels agents que Interior va desplaçar per a la mateixa finalitat el 2018, quan 600 agents de seguretat ciutadana es van unir a l’operació de seguretat a Catalunya. Cada un dels cinc grups està format per 50 policies, però atesa l’escassetat de personal, com a conseqüència de les baixes i vacances, entre altres raons, el nombre de policies que viatjarà aquest any serà una mica menor. 

La Diada, marcada per la pandèmia

Notícies relacionades

Els agents enviats se sumaran als dos grups d’UIP (Unitat d’Intervenció Policial) que la policia té de forma permanent a Barcelona i faran tasques de recolzament en coordinació amb els mossos d’esquadra, sobre qui recau el pes de les tasques de seguretat i vigilància previstes per a la celebració i les manifestacions previstes, en una jornada que estarà marcada per la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

 La policia i els mossos hauran de vetllar perquè les mesures sanitàries es compleixin. El Govern, que ha suspès tots els actes previstos excepte la tradicional ofrena floral, ja ha anunciat que no assistirà a les manifestacions organitzades per l’ANC i altres entitats independentistes i ha demanat als qui hi vagin que «extremin les precaucions». Segons ha afirmat la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, al Govern li preocupa especialment «l’abans i el després de la concentració. Els desplaçaments, els retrobaments, que la gent quedi després...», per això recomana als assistents «evitar al màxim els contactes i que quan l’acte acabi tornin al seu domicili».