LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

La fiscalia afirma que Cospedal tenia un «interès personal» en l'espionatge a Bárcenas

Anticorrupció creu que l'ex número dos del PP volia aconseguir «documentació comprometedora»

zentauroepp40874863 bru01  bruselas  b lgica   09 11 2017   la ministra espa ola171109141745

zentauroepp40874863 bru01 bruselas b lgica 09 11 2017 la ministra espa ola171109141745 / STEPHANIE LECOCQ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia Anticorrupció vincula l’exministra de Defensa i exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, amb l’espionatge a Luis Bárcenas per la «documentació comprometedora» que l’extresorer del partit tindria sobre ella. Així s’assenyala a l’informe, de 56 pàgines, que el ministeri públic ha presentat davant el jutge que investiga l’anomenada operació Kitchen i que demana la imputació de Cospedal i l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz

Segons els fiscals, Cospedal tenia un «interès personal» en l’operació per dues raons: una de directa, com a afectada per documentació suposadament comprometedora per a ella mateixa, i una altra d’indirecta, com a secretària general del PP. El seu marit, López del Hierro, apareix en la investigació com la persona que va posar en contacte Andrés Gómez Gordo, responsable de la seguretat de la seva dona, amb l’excomissari José Manuel Villarejo, perquè aquest manipulés el xòfer de Bárcenas. Així es reflecteix en diverses converses que va mantenir Villarejo amb el seu soci Adrián de la Joya i el comissari Jose Luis Olivera, incorporades a l’ofici policial inicial.

Dos fitxers d’àudio i les notes manuscrites de diverses agendes intervingudes per la Policia són els indicis que porten Anticorrupció a pensar que Olivera, llavors director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), coneixia l’operació parapolicial i «el seu caràcter manifestament il·lícit». Segons la fiscalia, Olivera, actualment gestor de riscos a la Federació Espanyola de Futbol, va mantenir dues reunions amb Villarejo. En totes dues es va parlar de l’operació, que buscava sostreure documents sensibles al PP a Bárcenas amb l’objectiu d’ocultar-los a la justícia.

«Et faré poli»

D’aquesta manera, en la primera d’aquestes reunions, que va ser gravada per Villarejo, aquest li diu a Olivera que compten amb el que fos secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez per incorporar el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos Esgueva, al Cos Nacional de Policia. D’aquesta manera pretenien convèncer-lo que col·laborés en l’operació Kitchen.

En aquesta conversa Villarejo li explica que li ha ofert a Ríos «ser poli». «Xaval, et faré poli», explica el comissari comentant després que era l’única manera de tenir-lo «agafat» per si algun dia els «derrotava». A més, en aquesta primera reunió de la qual es tenen àudios, el comissari que continua a la presó d’Estremera des de novembre del 2017, assegura que disposa de gravacions dels principals implicats a Kitchen, entre ells Francisco Martínez.

«Fotre la petita»

Els fiscals del cas assenyalen que segons es desprèn d’aquesta conversa en la qual també hi hauria l’empresari Adrián de la Joya, planejarien utilitzar part de la informació de què disposava el comissari per «fotre la petita» –per qui fos vicepresidenta del Govern, Soraya Saenz de Santamaría– «i pactar la tranquil·litat amb el ministre i el secretari d’Estat».

En aquesta conversa també es van aportar dades sobre altres investigacions en curs en aquell moment desvinculades de Kitchen –com el ‘pendrive’ dels Pujol– i sobre negocis de Villarejo amb De la Joya relacionats amb Andorra. Fins i tot en un moment donat, el mateix De la Joya suggereix a Olivera que en una comissió sobre blanqueig a la qual assistirà com a comissari principal, digui que ha estat menjant «amb un que ha blanquejat tota la vida».

En un segon àudio recollit en un altre ofici policial, la Fiscalia explica que Villarejo i Olivera s’haurien concertat, amb un ple coneixement del desenvolupament de l’operació Kitchen, per portar a terme una mena de «control de danys» que per al PP es pogués derivar de l’operació Gürtel.

Protecció per Gürtel

Notícies relacionades

En aquest arxiu, corresponent a una reunió del 25 de gener del 2017, en la qual també participa De la Joya i un advocat vinculat als màxims dirigents del PP –Javier Iglesias Redondo–, es fan expresses mencions a una passada tasca de protecció de la investigació Gürtel per part d’Olivera.

«La Gürtel els podia haver, vaja, podia haver-los enviat a tots a prendre pel cul si no arriba a ser per aquest, i això no es pot oblidar», diu Villarejo sobre Olivera. Al fil, durant la conversa, aquest li replica que Villarejo estaria «protegit» perquè compta amb «set còpies totes repartides arreu».