FORA DE L'EXECUTIU

El PDECat denuncia una «purga política» pel cessament de Chacón

Solsona considera que la defenestració s'emmarca en una «operació» de Torra «per fer desaparèixer» el partit

zentauroepp53968734 barcelona 02 07 2020 politica entrevista con el portavoz del200702204302

zentauroepp53968734 barcelona 02 07 2020 politica entrevista con el portavoz del200702204302 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PDECat considera que els cessaments fulminants del president Quim Torra, especialment el de la consellera d’Empresa Àngels Chacón perquè deixa el partit fora del Govern, es tracten d’una «purga política» amb l’objectiu de «fer desaparèixer» la formació que lidera David Bonvehí de les institucions. En una roda de premsa després d’una reunió d’urgència de la cúpula al donar-se a conèixer el cessament dels consellers d’Interior, Miquel Buch, de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i de Chacón, el portaveu Marc Solsona ha assegurat que «s’ha volgut silenciar la veu d’un partit dins del Govern» i ha afirmat que Torra no ha comunicat formalment al partit aquesta maniobra. Bonvehí convocarà tots els representants del partit per prendre futures decisions per encarar aquest nou curs polític.

«Creiem que [els cessaments] són un error. En aquests moments això trenca amb l’equilibri dins del Govern. Ara és hora de centrar el país i aquesta decisió no ajuda en aquesta situació d’emergència», ha proclamat Solsona.

Quant a les relacions amb Junts i l’expresident Carles Puigdemont no ha volgut sentenciar que aquestes decisions trenquen les converses però sí que incrementen la tensió entre les dues formacions per encarar un acord, ja que atribueixen el cessament de Chacón a la baralla oberta entre els partits en el marc de la reordenació de l’espai postconvergent. De fet, els canvis han tingut lloc només tres dies després que Puigdemont, els exconsellers de JxCat empresonats i altres quadros polítics del partit estripessin el carnet del PDECat després d’afegir-se a Junts.

Notícies relacionades

La defenestració de Chacón, l’únic perfil que s’havia desmarcat del nou JxCat, enerva el PDECat, que no veu raons per cessar-la, encara més quan és l’única veu del PDECat a l’Executiu català, però Solsona no ha volgut revelar si serà la seva candidata a les pròximes eleccions a la Presidència de la Generalitat si finalment no hi ha acord i es presenten en solitari. «Lamentem que Chacón no segueixi per motius de militància política», ha sentenciat.

El canvi en el Govern es produeix després de la disputa entre JxCat i el PDECat per les sigles dels primers, que ha provocat una sèrie de baixes en el partit liderat per Bonvehí, que al seu torn ja ha demandat davant els tribunals aquesta maniobra d’amagat davant el registre de partits.