Govern i Parlament homenatjaran les víctimes de la Covid-19 en la Diada

L'acte institucional es farà sense públic i tindrà un record per als polítics presos

zentauroepp54635035 grafcat847  barcelona  espa a   25 08 2020   el presidente d200826170924

zentauroepp54635035 grafcat847 barcelona espa a 25 08 2020 el presidente d200826170924 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com no podia ser de cap altra manera en aquest 2020, la Covid-19 i els seus efectes serà el convidat no desitjat, però inevitable, dels actes institucionals que el Govern i el Parlament organitzaran en la Diada. En aquests actes, les institucions catalanes rendiran homenatge a la ciutadania pel seu comportament durant el confinament en els mesos més durs de la pandèmia  i recordaran les víctimes de la Covid-19. En comparació amb edicions anteriors, segons va detallar el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, aquest any les celebracions «tindran un format més reduït, una mica més íntim», ja que se celebraran sense públic per evitar contagis.

L’acte institucional de la Diada estarà dirigit per Lluís Danés amb el títol ‘Aquesta terra’, que fa referència al territori català i des d’on es comparteixen «lluites amb la resta de la humanitat», van explicar Costa i la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Al celebrar-se sense públic, l’acte es gravarà en els dies previs i s’emetrà el 10 de setembre via TV-3, i tindrà com a escenaris diversos punts del Palau de la Generalitat i la plaça de Sant Jaume.

L’acte es dividirà en diversos temes, dedicats al confinament, a les víctimes de la pandèmia i al personal sanitari, i actuaran diversos artistes com Lídia Pujol, l’Escolania de Montserrat i Sopa de Cabra, entre d’altres.

També hi haurà una part dedicada a la «llibertat com a condició imprescindible perquè un país evolucioni», en la qual es projectaran imatges dels presos de l’1-O i els dirigents independentistes a l’estranger.

A diferència d’altres anys, en els quals es van emetre vídeos o àudios dels presos, en aquesta ocasió es pretén «visualitzar el seu retorn i fer arribar aquest desig, aquesta reivindicació», projectant les seves imatges a l’interior del Palau de la Generalitat.

Aniversari del Parlament

En paral·lel, el Parlament farà, també en aquells dies, un acte amb motiu del 40è aniversari del restabliment després de la dictadura de la Cambra catalana, que se celebrarà el 7 a les 18.00 hores a l’aire lliure. La cita reunirà antics diputats i diputades de la Cambra.

El dia 10, així mateix, i com ja és habitual, s’entregarà la medalla d’or del Parlament, en aquest cas al col·lectiu de sanitaris català per la seva implicació en la lluita contra el virus.

Notícies relacionades

«Aquests són els actes que volem i podem celebrar», va asseverar el president del Parlament, Roger Torrent, que va apuntar que, sense la pandèmia, la commemoració del 40è aniversari hauria començat ja a l’abril.

Ofrena floral en l’aire

D’altra banda, i segons va revelar Budó, encara no s’ha decidit si es farà la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanovas l’11 de setembre i va detallar que la Generalitat, el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona estan en contacte per buscar un posicionament conjunt.