el futur del president

Torra demana no investir un altre president si és inhabilitat

El cap del Govern allunya les eleccions i suggereix que podria desobeir el Suprem

Enterra el diàleg però no descarta sol·licitar l'estat d'alarma i la col·laboració de l'Exèrcit

zentauroepp54576043 el president de la generalitat ha presidit la reuni  de segu200821181709

zentauroepp54576043 el president de la generalitat ha presidit la reuni de segu200821181709

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Al president de la Generalitat li queden poques cartes per jugar, a les portes de poder ser possiblement inhabilitat per la justícia. Ell mateix dona per fet que el Tribunal Suprem ratificarà la sentència del Tribunal Superior de Catalunya per desobediència. Així que Quim Torra ha decidit no mostrar les seves cartes (convocar eleccions ben aviat o no) però simular el desafiament d’apostar-ho tot: negarse a acatar la inhabilitació, dilatar la convocatòria d’eleccions que va anunciar solemnement al gener i posar així les coses difícils a ERC forçant els republicans a esperar mesos a les urnes enmig d’una gestió del coronavirus molt criticada.

Amb tot això, Torra sembla jugar en favor dels interessos del nou partit del seu antecessor i mentor, Carles Puigdemont, que requereix temps per armar-se, desgastar el rival republicà i l’adversari intern –el PDECat– mentre assaja un altre conflicte («conflicte intel·ligent», segons el denomina Puigdemont) partint de la inhabilitació de Torra, la situació dels independentistes presos, la imputació de la diputada (i possible candidata a la presidència) Laura Borràs, i la congelada taula de diàleg amb el Govern.

Torra va aprofitar una entrevista a TV-3 per mostrar-se mes deixat anar que mai a tots aquests fronts interns i externs, malgrat que les preguntes incisives de Lídia Heredia van deixar al descobert algunes incongruències.

Avís a ERC

Sobre la data electoral, de nou es va negar el president a anunciar res, però a l’afirmar que es veu inhabilitat i que no vol que després d’això s’esculli cap successor (existeix un període legal durant el qual es podria escollir un altre president si s’aconsegueix una majoria parlamentària). «Si s’inhabilita un president, que la dignitat de la presidència es preservi i no s’esculli cap altre president, només faltaria», va proclamar. Dit això es va negar a admetre que estava donant per fet que no convocarà abans les eleccions, com va prometre al gener. El seu argument és que la pandèmia és ara la prioritat i que cap «tribunal espanyol» marcarà la seva agenda electoral. El missatge a ERC, que al gener va apostar per escollir un altre president si hi ha inhabilitació ferma, va ser nítid: «No podria entendre que cap partit independentista presentés cap candidat». Això significa que les eleccions que Torra es nega a concretar les marcaria, tot i que ell ho negui, el Suprem amb la seva sentència. Llevat que el president tingui al cap alguna operació en la línia del que demana Puigdemont: confrontació i més confrontació amb l’Estat com a única via.

¿Quina taula de diàleg?

A aquesta estratègia també respon la ironia i el sarcasme de Torra contra una de les cartes principals de l’estratègia d’ERC: la negociació amb l’Estat a la taula de diàleg. Torra va dir ni recordar aquest instrument i va afirmar amb rotunditat que no es tornarà a asseure en aquest fòrum de diàleg, llevat que el Govern el convoqui amb un ordre del dia que inclogui l’exercici del dret d’autodeterminació –amb data i hora de com exercir-lo– i l’amnistia. Si no, no es reunirà. Tot seguit, al ser repreguntat, va dir que ell sempre estarà pel diàleg. Però amb les seves condicions.

La gestió de la pandèmia

Va ser una mostra d’autoafirmació independentista que va arribar pocs minuts després que en la mateixa entrevista, Torra no va descartar utilitzar la proposta del Govern de declarar l’estat d’alarma a Catalunya i fins i tot demanar el recolzament de l’Exèrcit espanyol. Quan se li va recordar les reticències del Govern a l’arribada de l’Exèrcit o les crítiques a l’ús de l’estat d’alarma (amb vots en contra de JxCat reiteradament al Congrés), Torra va respondre: «Quan les coses són per ajudar, a mi no em costa res, quan Sánchez va declarar el confinament total, la primera persona que va sortir vaig ser jo» en favor de la mesura.

Notícies relacionades

És més, Torra va revelar un contacte telefònic amb el president del Govern per abordar qüestions com les compensacions laborals a famílies que hagin de cuidar els fills que hagin deixat l’escola per casos positius. Respecte a això va afirmar que si no ho fa l’Estat, ha encarregat al seu Govern que ho faci. No va precisar sota quin marc legal.

Torra no va poder sinó admetre que el Govern va estar dos mesos sense secretari de Salut malgrat les seves exigències de substituir-lo. I preguntat sobre si el desconfinament va ser massa ràpid, va respondre que tots els governs van actuar igual.