El líder andalús de Cs margina els seus crítics amb un canvi al Govern

Juan Marín mira de reforçar-se internament i minva les competències de la seva principal rival interna, la consellera d'Igualtat Rocío Ruiz

La reforma de l'Executiu dibuixa un nou repartiment de poder intern a la Junta, amb el PP gestionant els fons europeus de la Covid

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La crisi de Govern promoguda durant les últimes setmanes pel líder andalús de Cs, Juan Marín, amb la intenció de rearmar-se dins del seu partit, no ha acabat de sortir tan perfecta com s’havia ideat sobre el paper. És cert que ha aconseguit el seu objectiu inicial d’arraconar els crítics, representats per una consellera d’Igualtat, Rocío Ruiz, a qui ha rebaixat les competències de violència de gènere que l’havien posat en el punt de mira dels socis de Vox. Però a canvi, el ball de competències en què ha acabat convertida aquesta reestructuració ha donat ales al PP, que assumeix la gestió dels fons europeus de la Covid, fonamentals en el futur procés de reconstrucció de la comunitat després de la pandèmia.

L’organització taronja viu a Andalusia un pols soterrat entre Marín i els partidaris de l’exsecretari d’Organització Fran Hervías, que li va acabar guanyant la mà en el Consell General. I la responsable d’Igualtat s’insereix en aquest corrent crític, que ha qüestionat no pocs moviments institucionals i orgànics del cap visible de Cs a Andalusia. La tensió va arribar a tal nivell que fins i tot la mateixa Inés Arrimadas va haver d’interrompre la seva baixa per maternitat per desplaçar-se a Sevilla i mirar de posar-hi ordre i recolzar Ruiz.

Al final, i davant la resistència del PP a augmentar l’estructura de Govern i tirar per terra el seu missatge d’estalvi en alts càrrecs, Marín aconsegueix els seus objectius en part. La consellera d’Igualtat perd les polítiques de gènere relacionades amb seguretat i ordres de protecció, que assumeix el mateix Marín en qualitat de titular de Justícia. Desapareixen les seves responsabilitats sobre les residències de gent gran, que passen a Salut, i les de Joventut, que passen a dependre d’Ocupació (conselleria també taronja) amb l’excusa de prendre mesures per combatre l’atur juvenil. Aquesta decisió deixa terreny lliure al líder taronja per col·locar els seus a l’àmplia xarxa provincial de l’Institut de la Joventut.

Notícies relacionades

Tot i que Marín va justificar la reestructuració de cara a guanyar una eficiència més gran davant la crisi que s’acosta, assegurant que «això no va de persones», el cert és que en el ball de competències Cs acaba perdent terreny davant el PP. Els populars arrabassen a Economia la gestió de la pluja de milions europeus per afrontar la crisi del coronavirus, per la qual cosa tindran més marge per capitalitzar electoralment aquest assumpte. Els fons passen a estar gestionats pel titular d’Hisenda i un dels nous homes forts de l’equip de Juanma Moreno, Juan Bravo. Aquest es converteix en un dels nous pesos pesants de l’Executiu, i el baró regional l’ha situat fins i tot en la nova Junta Directiva Nacional de Pablo Casado.

Així mateix, el conseller de Presidència i portaveu de l’Executiu, Elías Bendodo, assumeix les competències en immigració, augmentant el seu poder en l’Executiu regional i consolidant la seva posició de mà dreta de Moreno Bonilla. El president autonòmic, per la seva part, s’encarregarà de la gestió directa de tots els assumptes relacionats amb el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible, una aposta personal per la ‘revolució verda’ que vol convertir en un dels pilars de la legislatura.