Atemptats gihadistes

L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat demanen 95 i 44 anys per als processats pel 17-A

Les dues institucions s'alineen amb la fiscalia al descartar acusar-los de delictes d'assassinat

ramblaok

ramblaok

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat demanen penes de fins a 95 i 44 anys de presó, respectivament, per als tres únics processats pels atemptats del 17-A pel seu paper a la cèl·lula terrorista, i s’alineen amb la fiscalia al descartar acusar-los de delictes d’assassinat. 

Les dues acusacions particulars han presentat els seus escrits de qualificació, a què ha tingut accés Efe, davant l’Audiència Nacional, que el mes passat va obrir judici contra dos dels presumptes membres de la cèl·lula i un tercer que hi va cooperar, pels delictes d’integració i de col·laboració amb organització terrorista, a més de fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i estralls. 

L’Audiència no ha processat cap dels tres investigats per les morts i lesions que van provocar els sis membres de la cèl·lula morts en els seus atacs a la Rambla de Barcelona i a Cambrils (Tarragona), tot i que va deixar oberta la porta que ho plantegessin les acusacions. 

D’acord amb la tesi de la sala, compartida per la fiscalia, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han evitat acusar d’assassinat els tres processats, a diferència de les associacions de víctimes, com l’AVT i 11-M, o l’Ajuntament de Cambrils, que demanen per a ells presó permanent revisable al considerar-los responsables dels morts i ferits en els atacs. 

Atropellament massiu

D’aquesta forma, l’ajuntament i la Generalitat cenyeixen el paper dels processats Mohamed Houli Chemlal –supervivent de l’explosió al xalet d’Alcanar (Tarragona)– i Driss Oukabir –al nom del qual es va llogar la furgoneta utilitzada a la Rambla–, a la seva pertinença a la cèl·lula terrorista i a la preparació dels artefactes per atemptar. 

No els vinculen a la matança que Younes Abouyaaqoub va causar amb el seu atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, que va deixar 14 cadàvers i més d’un centenar de ferits, ni a l’atac amb matxets que cinc membres de la cèl·lula més van perpetrar a Cambrils, accions que van improvisar en qüestió d’hores després de fallar els seus plans d’atemptar amb explosius a causa de l’accidental deflagració d’Alcanar. 

Al tercer processat, Said Ben Iazza, que regentava una carnisseria a Vinaròs (Castelló), l’acusen de col·laboració amb activitats d’organització terrorista per haver deixat a la cèl·lula una furgoneta frigorífica en la qual transportar el peròxid d’hidrogen que necessitaven per fabricar els precursors dels explosius, així com la documentació necessària per adquirir-lo. 

En els seus escrits, els serveis jurídics de la Generalitat, en representació dels mossos ferits en els atacs, demanen 44 anys per a Houli i Oukabir pels delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius, conspiració per cometre estralls i lesions per imprudència greu. 

En nom dels bombers ferits en la segona explosió d’Alcanar –que va ocórrer ja el 17 d’agost, mateix dia dels atemptats, durant les tasques de desenrunament al xalet que hores abans havia saltat pels aires–, sol·liciten penes que sumen 41 anys de presó per als dos presumptes membres de la cèl·lula terrorista. 

«Lesions físiques i psíquiques»

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, eleva les penes d’aquests dos processats a 95 i 90 anys de presó, respectivament, a l’imputar-los també les lesions que van causar a 27 persones que van resultar ferides en l’explosió d’Alcanar i la posterior deflagració ocorreguda durant el desenrunament. 

Per a Ben Iazza, tant la Generalitat com l’ajuntament sol·liciten una pena de vuit anys de presó, cinc de llibertat vigilada i multes per un delicte de col·laboració amb organització terrorista. 

A més de les penes de presó, la Generalitat sol·licita que els acusats indemnitzin els bombers i els mossos per «les lesions físiques i psíquiques» i les seqüeles sofertes, mentre que l’Ajuntament de Barcelona demana ser rescabalat pels danys materials causats pels atacs a la ciutat, d’acord amb la quantitat que es fixi en sentència. 

Cambrils

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Cambrils, per la seva banda, acusa Houli i Oukabir de 15 delictes d’assassinat i de 142 en grau de temptativa –a més d’organització terrorista, fabricació d’explosius i estralls–, per això els demana presó permanent revisable i penes que superen els 2.000 anys de presó. 

També sol·licita que els dos processats indemnitzin amb 20.091 euros l’ajuntament pels desperfectes que van causar els cinc terroristes que van atemptar a Cambrils.