Les cessions d'Hisenda no apaivaguen la rebel·lió municipal

L'Executiu s'ofereix a pagar els interessos dels saldos bancaris dels ajuntaments

El PP acusa el Govern d'intentar «robar» els estalvis dels espanyols

zentauroepp49682100 pablo montesinos200805103312

zentauroepp49682100 pablo montesinos200805103312 / Alex Zea - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pla per utilitzar el superàvit dels ajuntaments ha portat el Govern a una solitud gairebé absoluta. Alcaldes de tots els partits –incloses formacions que sostenen l’Executiu i consistoris de l’òrbita d’Unides Podem– s’han posat en peu de guerra davant la proposta de cedir els seus romanents a l’Estat. Un ambient que no és el més propici per a Pedro Sánchez enmig de l’escalada de contagis de coronavirus i que ha provocat cert nerviosisme. Per apaivagar la revolta, aquest dimarts, el Ministeri d’Hisenda ha anunciat que es farà càrrec dels interessos dels saldos bancaris dels municipis que s’acullin a l’acord, cosa que podria suposar un estalvi de prop de 70 milions d’euros per a les entitats locals. No obstant, la cessió per part de la ministra del ram, María Jesús Montero, no va servir per posar fre a la rebel·lió municipal.

El plantejament del Govern és que les entitats locals amb superàvit que apostin per cedir-lo al Ministeri d’Hisenda, en el marc de l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), no hauran de pagar els interessos que actualment abonen per tenir els romanents inactius a entitats financeres. No obstant, el gest de Montero va caure en sac foradat i no va evitar els retrets de la resta de partits.

Unió de partits

«Estem intentant parar els peus a un Govern que no està a l’altura de les circumstàncies i que està intentant robar els estalvis dels veïns», va sentenciar el vicesecretari de Comunicació del PPPablo Montesinos, abans de recordar que des de dilluns passat els regidors conservadors s’estan mobilitzant contra l’acord aprovat al si de la FEMP només amb els ‘sís’ del PSOE i gràcies al vot de qualitat del seu president, el socialista Abel Caballero

«Això no va de colors polítics», va recordar Montesinos després d’assenyalar que diversos alcaldes de diferents formacions, entre les quals ERCCompromís o el BNG, s’han unit en contra de la proposta del Govern que encara haurà de ser aprovada al seu pas pel Congrés com a reial decret. Una votació que, tot apunta, es podria complicar per a l’Executiu.

Qüestió interna

Notícies relacionades

Els conservadors defensen que les crítiques al pla de Sánchez per utilitzar el superàvit dels ajuntaments no provenen només de l’oposició. En aquest sentit, Montesinos es va mostrar escèptic davant la idea que tots els regidors del PSOE hi estiguin a favor. «Tornem a emplaçar els alcaldes socialistes perquè se sumin en defensa dels veïns i diguin en públic el que diuen en privat: que no volen aquest pla del Govern», va dir en una roda de premsa a Màlaga.

Hores abans de les paraules del dirigent popular, la secretària de Política Municipal del PSOE, Susana Sumelzo, va carregar durament contra l’estratègia esgrimida pels de Pablo Casado. La socialista va defensar que la pretensió del PP de mantenir els romanents en els comptes corrents dels ajuntament implica «furtar als seus veïns els seus estalvis, retenint als bancs aquests estalvis i, en definitiva, restant els seus municipis i restant els seus ciutadans». «¿No hi haurà una mica d’operació política del PP en això?», va preguntar Caballero anant un pas més enllà després que dilluns passat els populars l’acusessin d’haver «traït» el municipalisme a l’acceptar la mesura del Govern.