Torra demana a Felip VI que abdiqui i carrega contra el Govern per la «fugida» del rei emèrit

Demana a Sánchez una reunió urgent per debatre el repartiment de fons europeus i estatals per la Covid

Desautoritza les esmenes de JxCat contra la llei que impedeix lloguers abusius i defensa el text que va entrar en el Parlament

zentauroepp54352445 torra200804130208

zentauroepp54352445 torra200804130208

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha centrat la seva compareixença –després de l’última reunió del Govern abans de les vacances– en una dura crítica a la monarquia i al Govern per la «fuga» del rei emèrit, per la qual cosa ha demanat l’abdicació de Felip VI. A la roda de premsa, Torra ha reclamat una reunió urgent al president del Govern, Pedro Sánchez, per negociar el repartiment de fons europeus i estatals per a la lluita contra les conseqüències de la Covid-19.

«La situació és d’absoluta estupefacció en vista no només la fugida d’algú sobre qui pesen indicis de corrupció immensa, de milions, sinó que ha sigut, sembla, programada per part del Govern. Volem conèixer qui n’ha sigut el responsable, qui coneixia aquesta sortida del rei emèrit i demanem respostes al Govern del PSOE, Podem i comuns, perquè la gran majoria del poble de Catalunya ja no reconeix la monarquia com institució pròpia. Els catalans no tenim rei i volem saber què farà Espanya amb la monarquia. He convocat un ple [del Parlament] que espero en les pròximes 48 hores per tenir clara la posició de Catalunya sobre aquest gravíssim escàndol», ha argumentat Torra, que ha arribat a parlar de complicitat del Govern en la decisió de la fugida d’«un possible corrupte».

Cita amb Sánchez

D’altra banda, el president ha insistit a reclamar el president del Govern, Pedro Sánchez, per negociar de forma bilateral el repartiment de fons estatals i europeus per la Covid. «[Sánchez] no voldrà desatendre els ciutadans de Catalunya; i aquestes promeses que els fons europeus es gestionarien des de Catalunya, es compliran». Torra ha recordat que ERC es va abstenir en una votació de la pròrroga de l’estat d’alarma a canvi que els fons de la UE es gestionessin per part de les autonomies. El president s’ha preguntat si Sánchez va mentir amb aquesta promesa i ha carregat contra les reunions amb presidents autonòmics com la setmana passada a la Rioja –a què només va faltar el president català– perquè les considera «una foto» per «blanquejar» la monarquia i una cita en què les decisions estan prèviament preses.

La presumpta corrupció de CDC

Torra, d’altra banda, s’ha mostrat favorable al fet que, com ha reclamat formalment el vicepresident del Govern i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, la Generalitat es personi com a acusació particular en la investigació judicial sobre la presumpta corrupció de CDC, coneguda com el 3%. Malgrat que aquest dilluns el PDECat va acusar ERC de partidisme per aquesta petició, Torra ha afirmat amb claredat: «Indubtablement que la Generalitat es personarà si hi ha indicis de perjudicis per a la Generalitat, he donat ordre als serveis jurídics que ho estudiïn i si es detecten aquests mínims perjudicis ens presentarem, per descomptat, com a acusació particular».

Desautorització a Calvet

D’altra banda, i en relació amb el projecte de llei per impedir lloguers abusius que van presentar en el Parlament JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i a què posteriorment JxCat va presentar diverses esmenes –avalades pel conseller de Territori, Damià Calvet, de JxCat– Torra ha defensat el text inicial, sense les esmenes. «Aquest treball conjunt dels quatre grups em va complaure molt, em va semblar un acord molt positiu. Treballaré perquè aquest acord sigui el resultat final i tiri endavant. Demà em reuneixo amb el Sindicat de Llogaters, vull que tornem i mantinguem aquests compromisos. Ja sap que aquesta proposició de llei s’està validant en el Consell de Garanties Estatutàries. Tenim temps, aquest marge, per refer el consens i la unitat», ha afirmat el president.

Millores en la Covid-19

Notícies relacionades

En relació amb la situació actual de la pandèmia a Catalunya, Torra ha parlat d’una certa millora però ha mantingut la crida a la conscienciació ciutadana i la responsabilitat. «Les mesures aplicades globalment estan donant resultats positius. Però vull insistir que seguim en una situació difícil, complicada, i que no és que no puguem baixar la guàrdia, és que si no continuem amb alerta vigilant podríem perdre el que tant sabem que ens costa guanyar. Agraeixo a la ciutadania l’esforç i conscienciació, però que continuï l’exercici de solidaritat compartida i civisme social. Sisplau, no ens relaxem. Anem progressant però hem d’anar a molt millor».

Sense data electoral

Torra ha tornat a repetir, sobre la convocatòria electoral, que la seva prioritat és encarrilar la situació generada per la pandèmia i preservar la dignitat de la presidència de la Generalitat, per la qual cosa no ha donat pistes de quan convocarà els comicis –a finals de gener va donar per esgotada la legislatura– malgrat que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una reunió privada a Palau, avançada per EL PERIÓDICO, li va demanar pactar la data electoral. «Les eleccions seran quan jo consideri que és la millor data per al país», ha afirmat.