evita revelar el seu parador

Sánchez aplaudeix front Podem la sortida de Joan Carles I: «És adequada»

El president demana que les sospites de corrupció del rei emèrit no esquitxin la monarquia

Defensa no haver informat Iglesias perquè les seves converses amb Felip VI són «confidencials»

zentauroepp54353720 madrid  04 08 2020  comparecencia de pedro s nchez  presiden200804161126

zentauroepp54353720 madrid 04 08 2020 comparecencia de pedro s nchez presiden200804161126 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Totes les accions i paraules de Pedro Sánchez sobre la sortida d’Espanya per part de Joan Carles I, assetjat pels casos de corrupció, es dirigeixen a un únic objectiu: protegir Felip VI. Amb el país en un crisi sanitària, social, econòmica i territorial, l’últim que vol el president és que les sospites sobre el rei emèrit desemboquin també en una crisi institucional que es pot carregar l’actual cap d’Estat. En la seva tradicional compareixença estiuenca per fer balanç de les iniciatives portades a terme per l’Executiu, un dia després de la marxa de Joan Carles I, Sánchez va defensar aquest dimarts la Casa del Rei, va insistir que el Monarca ha sabut «apartar-se» del seu antecessor i va demanar que els actes del pare no esquitxin el fill i la institució que representa.

Sánchez, des de la Moncloa, va recórrer a la història recent d’Espanya, prolixa en escàndols de formacions polítiques, empresarials i sindicats. «Hi ha hagut casos de corrupció que afectaven els partits i els agents socials i no s’han posat en qüestió ni els partits ni els agents socials. Aquí no es jutja institucions, es jutja persones», va dir el cap de l’Executiu, en una resposta preparada al mil·límetre. És a dir, els presumptes negocis opacs de Joan Carles I, amb comptes milionaris a Suïssa, comissions il·legals i possibles impagaments a Hisenda, són només seus, no de Felip VI. 

Però la tesi del president no és compartida per tot el Govern. Unides Podem, un partit militantemente republicà, discrepa del tallafoc de Sánchez al cap d’Estat. Els morats, a través de Pablo Iglesias i d’Irene Montero, assenyalen que no es pot separar el fill del pare, critiquen la marxa del rei emèrit («és indigna» i «deixa la Monarquia en una posició molt compromesa», va escriure el vicepresident segon) i denuncien que no se’ls informés.

«Els despatxos entre el cap d’Estat i el president del Govern són reservats i confidencials», es va defensar Sánchez, intentant no avivar la tensió. «Aquest és un govern de coalició –va afegir–. En algunes qüestions tenim diferències».

Notícies relacionades

Aquesta n’és una, potser la més clara. El PSOE continua tenint una vena republicana (sobretot entre les seves bases, no tant entre els seus dirigents), però és alhora un dels principals suports de la Casa del Rei. I ho continuarà sent. «El Govern que jo presideixo considera plenament vigent el pacte constitucional, que inclou la Monarquia parlamentària», va dir el president. Però les diferències amb Podem van més enllà. Els morats veuen rere la marxa («fugida», en diuen) de Joan Carles I, que no està sent investigat pels tribunals suïssos i espanyols però ho pot ser en el futur, un intent d’eludir les seves responsabilitats judicials. Sánchez, no. En diverses ocasions va recordar que el rei emèrit, a través del seu advocat, va anunciar el dilluns que està a disposició de jutges i fiscals.

Però el president, sobretot, va insistir en enaltir la figura de Felip VI, per la seva «exemplaritat», per haver sabut «marcar distàncies» amb el seu pare i per la decisió «adequada» que aquest marxi d’Espanya, una iniciativa que el president va endossar únicament al cap d’Estat, malgrat que el mateix Sánchez n’estava al corrent i va pressionar perquè donés el pas. I sobre on es troba Joan Carles I (alguns mitjans parlen de Portugal; altres de la República Dominicana) i de què viurà, res. El líder socialista va eludir contestar a les dues preguntes.  

Títol especejament

Subtítol especejament