conseqüències d'una marxa històrica

ERC i Bildu demanen que Calvo expliqui en el Congrés «el paper del Govern en la fugida» de Joan Carles

Junts per Catalunya vol que sigui Pedro Sánchez el que doni tots els detalls sobre l'assumpte

17/02/2020 El Rey Juan Carlos, en una reciente imagen de archivo

17/02/2020 El Rey Juan Carlos, en una reciente imagen de archivo / EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

ERC i EH Bildu volen que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, comparegui aquest mes davant el ple del Congrés per explicar «el paper» que ha jugat l’Executiu en la «fugida» d’Espanya que, segons aquests grups, ha protagonitzat Joan Carles.

Amb aquest objectiu, informa Europa Press, les dues formacions independentistes han sol·licitat la convocatòria d’una reunió de la Diputació Permanent de la Cambra, perquè es debati i es voti la seva petició de compareixença.

Abans ha de parlar la Mesa

Atès que l’agost és un mes inhàbil a efectes parlamentaris, els grups han de canalitzar les seves sol·licituds de compareixença a través de la Diputació Permanent, un òrgan que en principi no té previsió de reunir-se fins a finals d’aquest mes. En concret, ERC i Bildu demanen un ple extraordinari perquè Carmen Calvo informi «de les negociacions mantingudes entre el Govern i la Casa Reial en relació» amb la «fugida» del Rei emèrit, «tenint en compte les acusacions de delictes de corrupció, evasió fiscal i blanqueig de capitals que pesen sobre Joan Carles de Borbó».

La sol·licitud d’aquests dos grups de reunir la Diputació Permanent amb aquesta finalitat haurà de ser analitzada per la Mesa del Congrés, que podria frenar la seva tramitació, com ja ha fet amb altres assumptes relatius a la Corona com les peticions de comissió d’investigació relatives a Joan Carles, al·legant que el Congrés no té competències per controlar la Corona.

Petició perquè Sánchez n’ofereixi tots els detalls

D’altra banda, Junts per Catalunya vol que sigui el president del Govern, Pedro Sánchez, el que comparegui davant el ple per oferir tots els detalls sobre la sortida d’Espanya del pare del cap de l’Estat.

La formació independentista catalana també sol·licitarà la compareixença de Calvo per la mateixa qüestió, però no té prou diputats per demanar en solitari que les seves peticions siguin objecte de debat en la Diputació Permanent perquè, en el seu cas, es puguin substanciar abans que arrenqui el període ordinari de sessions al setembre.

Borràs acusa el Govern de no reclamar que «torni els diners»

Notícies relacionades

La portaveu de Junts, Laura Borràs, ha acusat el Govern de «tancar files» amb la Monarquia sense «impedir» la «fugida» del Rei emèrit» ni reclamar que «torni els diners» per això exigeix que l’Executiu expliqui davant la Cambra «quin paper ha tingut en aquesta operació.

«La fuga d’un rei que presumptament ha fet fortuna de forma opaca és molt greu» mentre que «el president i els consellers de Catalunya, per exemple, no poden tornar a Catalunya per haver posat les urnes», ha protestat Borràs, que creu que Joan Carles I «en lloc d’abdicar hauria d’haver confessat» i veu la Corona com «una institució en caiguda lliure, desfasada i fora del nostre temps».