TENSIONS INTERNES

L'acostament de Sánchez a Cs revolta Podem

Els morats acusen el president d'incomplir el seu pacte amb Iglesias i «mirar a la dreta»

Els socialistes continuaran negociant amb els taronges, amb els Pressupostos a la retina

reunion-ciudadanos-gobierno / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Unides Podem sempre ha viscut amb incomoditat l’acostament entre el PSOE i Cs, amb la vista posada en els Pressupostos de l’any que ve, però mai havia esclatat de forma tan dura com ho va fer dilluns. Arran d’una reunió amb els liberals que van mantenir en el Congrés, en nom de la Moncloa, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, les dues socialistes, els morats van acusar Pedro Sánchez d’incomplir el seu pacte amb Pablo Iglesias, «mirar cap a la dreta», no cuidar la majoria d’investidura i «canviar d’aliats». Podem es va desentendre dels acords a què la part socialista del Govern arribi amb Cs. Segons el seu parer, no són pactes de l’Executiu; només d’una part: el PSOE.

La reunió, la segona que el Govern ha mantingut amb Cs des que va esclatar la pandèmia (un gest que la Moncloa no ha tingut amb cap altre partit), va començar passades les 11 del matí i va durar hora i mitja. En principi, estava cenyida a abordar els rebrots i les iniciatives socials i econòmiques davant la crisi. Però a Podem la impressió era una altra. Allò anava molt més enllà que les mesures a curt termini. A última hora de diumenge, Irene Montero, ministra d’Igualtat, va escriure a Twitter: «Cs ha rebutjat reunir-se amb el Govern de coalició i ha optat per reunir-se només amb el PSOE. Ho respectem i animem a respectar la sobirania popular i la seva expressió al Parlament, tot i que el resultat no estigués entre els seus plans».

El text encloïa una crítica als taronges, per plantejar suposats vetos, però també al PSOE, per acceptar-los. I posava de manifest el profund malestar que aixeca entre els morats l’acostament del PSOE a Cs, que ha passat de donar suport a les mesures urgents davant la pandèmia a obrir-se a recolzar els comptes de l’any que ve, una possibilitat que impediria el concurs d’ERC, en dinàmica electoral i cada vegada més lluny de Sánchez, però potser també de Podem, posant a prova el futur de l’Executiu.

Acabada la reunió, que segons la versió oficial es va tancar sense grans avenços, Calvo va intentar tancar el debat. «Jo soc aquí en nom del Govern, per escoltar un grup que ens ajuda de tant en tant a tirar endavant la feina de tot el Govern. Quan hi ha una ministra del Govern, està tot el Govern», va dir la vicepresidenta.

Però el missatge, que donava per bona l’exclusió dels ministres de Podem de la cita, va molestar encara més els morats. Montero va tornar a Twitter. «Cs governa gràcies a Vox. Per això no és creïble que recolzin les polítiques centrals del Govern de coalició. Qui mira a la dreta no és el Govern, sinó una part. Complir l’acord de govern implica cuidar la majoria parlamentària que el va fer possible», va escriure la ministra, desmentint la versió de la Moncloa que només es van tractar assumptes concrets de la pandèmia i llançant l’atac més dur al PSOE des que va començar la legislatura. El portaveu parlamentari de Podem, Pablo Echenique, s’hi va sumar poc després, assenyalant que els acords a què els membres socialistes del Govern arribin amb Cs només «comprometen el PSOE» i acusant Sánchez de «canviar d’aliats». El mateix Iglesias va compartir els dos tuits des del seu compte.

Els vetos creuats

Els col·laboradors de Sánchez van optar per no avivar el conflicte. «No podem funcionar amb vetos creuats. Amb els 120 escons del PSOE estem obligats a trobar sortides i estabilitat. Sobretot quan amb els escons d’Unides Podem no completem la majoria absoluta, desgraciadament», va assenyalar un ministre socialista. És a dir, la Moncloa continuarà intentant sumar Cs als Pressupostos. Altres fonts de l’Executiu van recordar que Iglesias va dir fa menys d’un mes que compartia l’«estratègia» de Sánchez de buscar els taronges, malgrat que el vicepresident dubtava que donés algun fruit, i van atribuir el canvi de discurs a la patacada dels morats en les recents eleccions gallegues i basques, que fa que busquin «un perfil més d’esquerra».

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el conflicte ha esclatat, i malgrat que la part socialista espera que no vagi més enllà, el més probable és que ocorri el contrari. Sánchez compareixerà dimarts des de la Moncloa, i gran part de les preguntes giraran entorn de les tensions internes.

Cs, mentrestant, no va ocultar la seva satisfacció. «Podem es posa nerviós quan entra Ciutadans –va argumentar Edmundo Bal, el seu portaveu adjunt al Congrés–. Quan nosaltres apareixem al tauler amb unes solucions moderades, centrades, sent constructius, se’ns enfaden. Se’ns enfada Iglesias, [Gabriel] Rufián, [Arnaldo] Otegi... Ho estarem fent bé».