COMISSIÓ PERMANENT

El PP mira d'assetjar el Govern exigint la compareixença de diversos ministres

Els conservadors demanen que González Laya i Maroto donin explicacions sobre l'afectació del coronavirus al turisme

zentauroepp54148905 casado200717115908

zentauroepp54148905 casado200717115908 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Casado està mirant d’assetjar el Govern de Pedro Sánchez. Els conservadors estan pressionant l’Executiu per tots els flancs exigint les compareixences de diversos ministres perquè donin compte de la gestió del coronavirus i el seu impacte en el turisme, entre altres coses. Una estratègia que xoca bastant amb la suposada mà estesa que el líder del PP diu oferir a la coalició de socialistes i podemistes. 

En concret, els populars han reclamat la presència al Congrés de la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, i de la responsable de la cartera de Comerç, Indústria i Turisme, Reyes Maroto, perquè expliquin en les respectives comissions de la Cambra baixa l’actual situació del sector turístic després de la decisió del Regne Unit d’imposar una quarantena als viatgers procedents d’Espanya i de la recomanació als seus ciutadans que no viatgin. Un consell que també ha llançat el Govern belga

La pretensió dels populars és que González Laya hagin de defensar «les actuacions empreses pel seu ministeri davant el fet que 165 països hagin establert algun tipus de restricció als viatgers procedents d’Espanya com a conseqüència de la Covid-19, i el greu perjudici causat al sector turístic espanyol». No obstant, serà la Comissió Permanent del Congrés, l’òrgan que substitueix el ple en períodes no ordinaris, qui hagi d’acceptar aquestes peticions. 

A més, en el mateix sentit, els conservadors han exigit aquest dimarts a Sánchez que desautoritzi el coordinador del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, després que aquest dilluns agraís al Regne Unit i a Bèlgica desincentivar els viatges dels seus ciutadans a Espanya: «És un problema que ens treuen, menys risc d’importació de casos».

Altres assumptes

El PP no només ha recorregut a la situació sanitària per pressionar el Govern. Aquest dimarts, en la primera reunió de la Comissió Permanent del Congrés es debatran les peticions dels populars perquè compareguin tres ministres. Els de Casado van registrar la sol·licitud perquè el responsable de Sanitat, Salvador Illa, vagi a la Cambra baixa per donar explicacions «sobre les mesures impulsades des del seu Departament per posar fre als rebrots de Covid-19». Una cita que Illa ja té programada per a dijous que ve. 

Notícies relacionades

També es demanarà l’assistència de Gonzalez Laya tot i que per un tema molt diferent. La reunió que va mantenir la setmana passada amb el ministre principal del Penyal de GibraltarFabián Picardo, va molestar l’oposició, ja que ho van considerar com un canvi en la política exterior espanyola. Per això, volen que la ministra vagi a donar explicacions. 

La tercera petició és per a la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, per donar compte d’una denúncia efectuada pel sindicat CCOO d’RTVE, segons la qual «el director d’Informació i Actualitat de RTVE, Enric Hernández, va elaborar la resposta de Montero a una pregunta oral en la sessió de control del Congrés sobre la televisió pública.