'CAS GÜRTEL'

L'exdirector de la televisió valenciana demana perdó i admet els tripijocs de la visita del Papa

Anticorrupció li va rebaixar la petició de pena de 40 a 7 anys si confessava en el torn d'última paraula

Garcia Gimeno admet que va rebre «instruccions polítiques» per contractar amb la Gürtel i cobrar comissions il·legals

img 2435

img 2435 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exdirector general d’RTVV Pedro García Gimeno va complir el seu compromís amb la Fiscalia Anticorrupció i en el seu torn d’última paraula va mostrar el seu «profund penediment» i«perdó a la societat», així com a les persones afectades per la seva responsabilitat, per seguir «instruccions polítiques» per a la contractació irregular de la trama Gürtel per als serveis necessaris per a la visita del Papa Benedicte XVI a València el 2006.  

García Gimeno, segons va avançar la fiscal Anticorrupció Concepción Nicolás, va veure així com la petició de 40 anys de presó del ministeri públic quedava reduïda a set anys i dos mesos. L’exdirector general d’RTVV, per al qual al començar el judici es demanava la pena més alta dels 23 acusats que s’asseien a la banqueta, va afirmar que des de la televisió pública es van contractar pantalles i megafonia amb la trama corrupta, cosa que va suposar un desemborsament de 7,4 milions d’euros, dels quals els implicats van poder cobrar les seves comissions. A això va obeir la firma d’un conveni que per a la Cinquena Trobada de les Famílies «no feia cap falta» i «era nul de ple dret» i que els empleats de la televisió pública que són jutjats van subscriure «sota la seva responsabilitat».

L’acusat, que va admetre haver rebut ell mateix mig milió d’euros i peces de vestir entre 2003 i 2007 per 3.550 euros, va qualificar el que va fer d’«error» i va anunciar la seva ferma voluntat de reparar el mal comès. Va demanar perdó a la societat i a aquelles persones que s’han vist perjudicades per la seva responsabilitat, com el que era responsable d’Antenes de la televisió valenciana, que just a continuació va dir al tribunal que aquesta confessió podia haver arribat abans, perquè ell ignorava qualsevol irregularitat i «havia perdut vuit anys de la seva vida».

Tres milions en comissions

Anticorrupció, que va demanar al tribunal que dedueixi testimoni contra l’expresident valencià Francisco Camps per mentir en el judici, argumenta que es van vulnerar les normes de contractació pública per repartir-se més de tres milions d’euros amb els membres de la trama corrupta Francisco Correa; Pablo Crespo; Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’, i el també acusat Ramón Blanco Balín, assessor del grup. Per a aquest demanava 18 anys de presó i finalment la petició s’ha reduït a un any i set mesos. També va arribar a conformitat Pérez, per a qui demanava 37 anys i tres mesos i finalment va sol·licitar 10 anys i quatre mesos.

Notícies relacionades

García Gimeno també es va referir a l’«estreta amistat» que des de 2003 l’unia a Pérez i al que era delegat del Govern i després va presidir les Corts valencianes, Juan Cotino, que va morir a conseqüència de la Covid mentre se celebrava aquest judici que aquest dilluns va quedar vist per a sentència.

Les defenses dels acusats que no s’han conformat han utilitzat els seus informes finals per advertir el tribunal dels riscos, fins i tot de no dir la veritat, quan la fiscalia els demana una pena molt alta de presó i, a canvi de conformar-se, la rebaixa sensiblement, consideracions que els advocats confien que el tribunal tingui en compte, perquè considera que la prova de càrrec és insuficient per condemnar. Fins i tot algun dels conformats va demanar l’absolució per no castigar-los per l’assessorament dels seus lletrats.