ENTREVISTA LA LÍDER DE CATALUNYA EN COMÚ - PODEM

Albiach: «La batalla entre JxCat i ERC es trasllada a la gestió sanitària»

«En el Govern hem d'empènyer el PSOE cap a posicions de consulta sobre la Monarquia», apunta

zentauroepp54231300 barcelona  24 07 2020 jessica albiach del  grupo parlamentar200724202423

zentauroepp54231300 barcelona 24 07 2020 jessica albiach del grupo parlamentar200724202423 / FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La líder dels comuns, Jéssica Albiach (València, 1979), critica la gestió del Govern davant els rebrots de coronavirus a Catalunya i proposa una consulta sobre la Monarquia.

¿Els indignats del 15-M se sentirien orgullosos del Govern PSOE - Unides Podem?

Quan vam néixer com a espai polític vam dir que volíem governar. No per ocupar una cadira, sinó per impulsar polítiques de transformació per canviar la vida de la gent perquè els partits tradicionals no ens representaven. El Govern ens està representant. És cert que potser no pot anar tan ràpid com li agradaria, però només té set mesos i s’ha trobat amb una pandèmia mundial. 

Podem ha perdut 89 escons en parlaments regionals. ¿Això esmena l’obra de govern i posa en qüestió el lideratge de Pablo Iglesias? 

Ni una cosa ni l’altra. Respon a un canvi de cicle respecte al 15-M i a la intensitat de tantes convocatòries electorals. No hem tingut temps d’arrelar-nos al territori, som molt joves encara. Les polítiques socials que impulsem en el Govern tindran fruits en les eleccions. I Pablo Iglesias està sent un molt bon vicepresident i està llançant mesures reconegudes per l’OMS, com l’ingrés mínim vital. 

Iglesias veu una «república plurinacional» a Espanya a «mig termini». ¿Ho comparteix?

Sí. Al segle XXI no té sentit que existeixi una institució anacrònica tacada de corrupció, perquè això no és només un tema del rei emèrit, sinó que forma part de tota la institució. S’ha de començar a treballar per donar la veu a la ciutadania perquè elegeixi qui ha de ser el cap de l’Estat i quin model de país vol. A través de la sang no crec que sigui un mecanisme democràtic. 

El seu partit té la capacitat de pressionar perquè s’organitzi des del Govern. ¿Treballen en això?

Estem presentant mocions als ajuntaments de Catalunya amb bona acollida i en moltes parts el PSC està recolzant aquesta moció per denunciar la corrupció i les pràctiques que ha tirat endavant la monarquia durant anys. Nosaltres ja estem fent aquesta feina, el PSC també en alguns llocs s’està posicionant, hauria d’afegir-se a aquesta onada democratitzadora i estic convençuda que els seus votants són més republicans que el que ara estan permetent els dirigents del PSC. Com a força política treballem per aquest referèndum i perquè la ciutadania pugui escollir. Entenent la correlació de forces en el Govern hem d’empènyer el PSOE cap aquesta posició.

¿Sense terminis?

Sense terminis.

El PSOE no exclou el PP en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat. ¿Què n’opina? 

S’ha de blindar el programa de coalició amb uns pressupostos progressistes amb les forces polítiques de la investidura. Qui vulgui sumar-s’hi, que s’hi sumi, però ja hem vist a la comissió de la reconstrucció del Congrés que amb la dreta no anem enlloc. El PP ja ha demostrat que s’exclou de qualsevol pacte transversal i qualsevol responsabilitat de país. No vetarem ni rebutjarem els vots de ningú, però això no té contrapartides. Ho va dir el president: aquest Govern és més sòlid, més fort i més cohesionat, si és possible, que abans de la pandèmia. 

¿En quin punt està la reforma del delicte de sedició i la derogació de la reforma laboral? 

Jaume Asens està tenint diverses reunions amb membres del Govern i quan estigui en disposició ho explicarà. Quant a la reforma laboral, el mateix, no puc avançar-me als anuncis del Govern. 

La representació dels comuns a la taula de diàleg, ¿defensa l’autodeterminació i l’amnistia? 

Encara no s’ha arribat a aquest punt. Primer s’ha de celebrar i està sent difícil concretar la data perquè en el Govern no es posen d’acord. A la taula s’ha de poder parlar de tot. Defensem la llibertat dels presos i que l’acord es pugui votar a Catalunya. I no podem deixar passar més temps sense ampliar i blindar l’autogovern. S’ha de treballar per a una reforma del sistema de finançament, blindar el català i cobrar els deutes en assumptes com Mossos o dependència.

¿ERC ha comptat amb els comuns per actualitzar els pressupostos de la Generalitat? 

El vicepresident i conseller d’Economia Pere Aragonés es va posar en contacte amb nosaltres la setmana passada i després d’haver passat setmanes dient-li que no comptés només amb el nostre grup, que el que necessitem no són acords de vol curt, sinó pactes transversals per a la reconstrucció, no ens ha atès. Un acord d’aquestes característiques no es fa en una setmana, i menys havent tingut tres mesos. Han arribat tard i ho han fet malament, com sempre.

¿Aposta per un tripartit després de les eleccions? 

No hem dit que vulguem un tripartit. ERC ha decidit continuar amb la coalició del desgovern amb JxCat; i el PSC, per si mateix, no és garantia de polítiques progressistes perquè de vegades té temptacions d’acostar-se a Cs. 

¿Es poden convocar eleccions entre rebrots? 

Sempre hem dit que s’havia de superar la crisi sanitària per convocar eleccions, però és evident que una pandèmia no pot deixar en suspens la democràcia. Seria bo que no les convoqués el Suprem, però sabem que Torra sempre ha sigut un mestre en el simbolisme i la gesticulació. De fet, la vista oral és per no voler treure una pancarta que va treure tres dies després. Catalunya necessita poder decidir en quina clau es dona la reconstrucció. Està clar que el Govern arriba tard i malament a la gestió de la crisi sanitària i que la situació entre socis és insostenible.

¿Quin és el seu balanç de la gestió dels rebrots?

S’ha negat que necessitem més rastrejadors, no s’estan fent proves als contactes pròxims als positius, s’han donat ordres contradictòries... Només en un mes de competències pròpies la Generalitat ens ha portat a liderar el rànquing de contagis de tot l’Estat. Per alguna cosa serà. Tenien molts consells, propostes i suggeriments per al que havia de fer el Govern, però quan ha arribat el moment de gestionar veiem que el Govern està naufragant. Han d’acceptar l’ajuda. La batalla entre JxCat i ERC es veu en la gestió de la crisi sanitària.

Notícies relacionades

¿Preveu demanar la dimissió de la consellera de Salut? 

Demanar dimissions sense proposar una alternativa, ara mateix, no seria ajustat a les necessitats del país. Però quan passin aquests rebrots s’han d’assumir responsabilitats i ni Vergés ni El Homrani han estat a l’altura. La consellera està seguint el camí que marca el president en la centrifugació de responsabilitats. Els municipis han demostrat lleialtat i la Generalitat està fent deixadesa de funcions. I Vergés, en comptes de reconèixer la bona feina, diu que els ajuntaments ‘van a la seva ’. Torra, que no només acusa el Govern i la ciutadania dels rebrots, diu ara que on no havia arribat ERC, hi havia arribat ell. No és que la culpa només fos del Govern, sinó que fins i tot ve a dir ara que ERC no està a l’altura.