SESSIÓ DE CONTROL

L'oposició acusa Torra de «falta de previsió i d'humilitat» pels rebrots

El cap del Govern insisteix en la seva proposta de celebrar un nou referèndum

El president revela que va exigir a Vergés que rectifiqués amb els rastrejadors

zentauroepp54205251 el president del govern  quim torra  entra al sal  de sessio200722103705

zentauroepp54205251 el president del govern quim torra entra al sal de sessio200722103705 / Silvia Jardi

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El PSC i els comuns, els partits que conformen el Govern central, van ajustar comptes aquest dimecres amb Quim Torra al Parlament, per la seva cascada de crítiques a l’Executiu durant els 99 dies d’estat d’alarma. Els atacs de les dues forces van ser, òbviament, a compte dels rebrots que es van produint a Catalunya («el 50% de la població està sota algun tipus de restricció», va dir el president).

La primera a carregar, per allò de l’ordre parlamentari, va ser la líder del grup dels comuns, Jéssica Albiach. «Fa un mes que tenim les competències exclusives sobre la gestió de la pandèmia en mans del Govern i Catalunya és la comunitat que més casos acumula. Li demano una mica d’humilitat, després de tanta acerada crítica al Govern central. Perquè el Govern es va equivocar al passar de puntetes sobre la fase 3, que va durar només unes hores. I perquè ni hi ha una xarxa d’atenció primària, ni un sistema informàtic robust ni un col·lectiu de rastrejadors suficient per combatre els rebrots», va asseverar la presidenta del grup de Catalunya En Comú Podem. I va sentenciar: «Vostè tenia molts consells per al Govern espanyol i ara, i recordant tantes coses dites, per exemple el que va dir la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que en una Catalunya independent hi hauria menys morts, podem dir que han fracassat».

Nomenament tardà

Miquel Iceta, líder del PSC, va anar pel mateix camí. «Creiem que en els gairebé 100 dies de l’estat d’alarma van estar més pendents de la crítica que de preparar-se». El primer secretari socialista va exposar el cas dels rastrejadors i es va preguntar «per què s’ha trigat 46 dies a nomenar un nou secretari de Salut».

Torra va replicar que totes les crítiques al Govern central van ser «acompanyades de propostes constructives», entre les quals va citar «l’ús de la mascareta i la petició d’un sou mínim». El president, a més, va revelar que «va ordenar a la consellera de Salut que prengués mesures amb els rastrejadors».

Notícies relacionades

«La situació és preocupant, no com al març, però preocupant», va dir Torra, que va anticipar que el seu Executiu està estudiant el tancament «de tot l’oci nocturn a Catalunya» per combatre els rebrots. Així mateix, va assenyalar que les dades al Segrià en les últimes hores estaven apuntant a una millora de la situació

Nou referèndum

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a posar aquest dimecres sobre la taula la seva proposta d’organitzar un nou referèndum d’autodeterminació a Catalunya, mentre que ERC l’ha instat a consensuar una «estratègia» i aparcar els «retrets» entre independentistes. El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha considerat «fonamental» que els dos socis del Govern continuïn «treballant conjuntament», no només en la gestió de la crisi del coronavirus sinó també en l’«objectiu de la independència». En la rèplica, Torra ha reivindicat que ell ve «del món de la unitat» independentista i ha remarcat que ja ha proposat «una sortida» per continuar el procés: «Un referèndum d’autodeterminació. Crec que hem d’organitzar-lo una altra vegada, crec que hem de tornar a fer-ho, penso que això ens podria unir a tots».