INSTITUCIONS PENITENCIÀRIES

Presons acosta a Euskadi tres presos d'ETA més

Interior ha traslladat els interns als presidis de Logronyo, Sòria i Dueñas-La Moraleja, més a prop del País Basc

zentauroepp54097860 ministro justiicia200713093240

zentauroepp54097860 ministro justiicia200713093240 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
EFE

Institucions Penitenciàries ha acordat el trasllat de tres interns etarres condemnats per terrorisme a les presons de Logronyo, Sòria i Dueñas-La Moraleja (Palència), pròximes al País Basc. 

Segons ha informat aquest dimarts la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries un és Gorka Vidal Álvaro, que va ser detingut el 2004 juntament amb Izkur Badillo quan transportaven en una furgoneta 536 quilos d’explosius (506 de cloratita i 30 de dinamita), amb què planejaven cometre un atemptat a Madrid de forma imminent.

Vidal Álvaro, que serà traslladat des de la presó de Còrdova a la de Logronyo, va ingressar a la presó el 4 de març del 2004 i té una condemna de 20 anys per col·laboració amb banda armada, tinença d’armes i estralls.

Va complir les tres quartes parts de la pena el febrer del 2019, ha acceptat la legalitat penitenciària i participa en activitats programades, per això la Secretaria General ha resolt progressar-lo a segon grau. 

Un altre dels interns etarres que serà acostat és Miguel Guillermo San Argimiro Isasa, reclòs a la presó de Càceres i que ara passarà a la de Sòria.  Va ingressar a la presó el 19 de maig del 2002 després d’haver sigut detingut a Madrid amb una cotxe bomba i una bomba per adossar preparats per atemptar. 

L’etarra compleix una condemna de 25 anys per estralls, banda armada, robatori i enaltiment del terrorisme i complirà les tres quartes parts de la condemna el febrer del 2021.  Després d’haver acceptat la legalitat penitenciària i participar en activitats programades, la Junta de Tractament de la presó de Càceres ha proposat la seva progressió a segon grau i el trasllat a un centre pròxim a la seva vinculació familiar. 

També serà traslladat, en aquest cas des de la presó de Sevilla II a Dueñas, Iñigo Vallejo Franco, que està acusat, entre altres accions, d’haver disposat els explosius per portar a terme una campanya d’atemptats a la capital sevillana amb motiu del Consell Europeu que es va celebrar el 21 i el 22 de juny del 2002. 

Notícies relacionades

Vallejo va ingressar a la presó el 17 d’octubre del 2013 i compleix una condemna de 28 anys, sis mesos i un dia per pertinença a organització terrorista, lesions, tinença d’explosius i falsificació de document públic.  El juliol del 2033 complirà les tres quartes parts de la condemna, també ha acceptat la legalitat penitenciària i ha enviat un escrit manifestant que reconeix el dolor causat, a més d’haver mostrat empatia amb les víctimes. 

Davant la resolució judicial en què s’aplica el principi de flexibilitat a la seva classificació en primer grau i a proposta de la Junta de Tractament del Centre Penitenciari Sevilla II, s’ha decidit el seu trasllat a Dueñas, assenyala Presons. 

Temes:

ETA