AL CONGRÉS

Nacionalistes i Podem impulsen una comissió d'investigació sobre l'espionatge polític

Apunten que el cas de Torrent se suma a un «llarg i fosc historial» de presumptes intromissions il·legals

ERC i la CUP demanen que compareguin ministres i exministres de Defensa, Interior i Exteriors al Parlament

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo.

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo. / EFE / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els grups parlamentaris de JxCatERCCUP, EH BilduPNBMés País, Unides PodemBNG i Compromís han registrat la petició d’una comissió d’investigació al Congrés sobre l’espionatge i la «intromissió a la privacitat i la intimitat de líders polítics, institucions i persones individuals per part de les estructures públiques de l’Estat».

Les formacions han presentat la proposta a la Cambra baixa arran de les informacions publicades per diversos mitjans relacionades amb l’espionatge de líders polítics catalans a través dels seus telèfons mòbils. Entre ells, el president del Parlament, Roger Torrent, l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel i el membre de l’ANC Jordi Domingo.

En el text, els partits asseguren que, malgrat que els poders públics han negat qualsevol vinculació amb els fets, «és sabut que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i el CNI utilitzaven el software per a la intromissió en terminals mòbils i dispositius electrònics». En concret, remarquen que «a causa d’una filtració interna de més de més de 400 correus, es va fer públic que el Govern era client –almenys fins a l’any 2015– de la competidora italiana de NSO, Hacking Team». Aquesta informació, diuen, s’afegeix a un «llarg i fosc historial» de presumptes intromissions il·legals de diferents personalitats –privades i públiques– i governs per part d’organismes oficials i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. 

La proposta preveu que la comissió estigui integrada per tres representants de cada grup parlamentari de més de 100 diputats, dos representants de cada grup amb un número superior a 8 i inferior a 100 i un representant de cada un dels grups restants. L’objectiu és conèixer «almenys» la implicació de les institucions de l’Estat en les presumptes investigacions i «intromissions il·legals» així com la «responsabilitat i el mal ús de les estructures tècniques dels departaments de Defensa, Interior, Exteriors, Justícia i anteriors vicepresidències i la vinculació d’aquestes estructures amb l’espionatge».

També volen conèixer les activitats realitzades per les administracions públiques, els contractes i costos per al desenvolupament i compra del software i altres eines utilitzades, a més d’«aclarir els vincles entre l’actuació de les clavegueres de l’Estat i la seva dimensió mediàtica».

Peticions al Parlament

Notícies relacionades

D’altra banda, ERC i la CUP han registrat al Parlament la petició de compareixença dels ministres de Defensa, Interior i Exteriors dels governs des del 2016 fins ara perquè informin del cas de presumpte espionatge a líders independentistes a través del seu telèfon mòbil, mitjançant el programa Pegasus.

Els dos grups parlamentaris han sol·licitat les compareixences en la comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i els seus antecessors María Dolores de Cospedal i Pedro Morenés; el ministre de l’Interior,  Fernando Grande-Marlaska, i Juan Ignacio Zoido i Jorge Fernández Díaz; la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, i Josep Borrell, Alfonso María Dastis i José Manuel García Margallo. D’altra banda, volen que comparegui un representant de la direcció de NSO Group; John Scott-Railton, de Citizen Lab; Sam Jones, corresponsal a Madrid del diari ‘The Guardian’ i Joaquín Gil, periodista d’investigació d’‘El País’, els dos diaris que van destapar el cas.

Temes:

Congrés