PER LA PANDÈMIA

La principal associació fiscal demana a Dolores Delgado que no intervingui en les querelles contra el Govern per la Covid

L'Associació de Fiscals considera que la fiscal general s'ha d'abstenir en les denúncies presentades al Suprem

Considera que està en joc la imatge d'autonomia i imparcialitat del ministeri públic

zentauroepp51723933 13 01 2020 la exministra de justicia y futura fiscal general200117212814

zentauroepp51723933 13 01 2020 la exministra de justicia y futura fiscal general200117212814 / Ricardo Rubio - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Que Dolores Delgado passés de ser ministra de Justícia a fiscal general de l’Estat afecta tan directament la imatge d’autonomia i independència del ministeri públic que només era qüestió de temps que algú li demanés que s’apartés d’algun assumpte. Ha ocorregut en el primer cas concret que s’ha plantejat.L’Associació de Fiscals (AF) li ha enviat una carta per reclamar-li l’abstenció en les querelles i denúncies rebudes en el Tribunal Suprem majoritàriament contra el Govern de Pedro Sánchez per la seva gestió del coronavirus.

En la missiva la principal associació de fiscals diu que no té «cap dubte» sobre «l’obligatòria i necessària abstenció» de Delgado en relació amb el mig centenar de denúncies i querelles interposades, respecte a les quals el Suprem ha obtingut l’opinió del ministeri públic. «Està en joc l’aparença d’imparcialitat del ministeri fiscal en assumptes d’enorme transcendència i de constant repercussió mediàtica», assenyala l’associació de tendència conservadora.

Afegeix que aquesta abstenció s’ha de produir tot just ser requerit l’informe fiscal. Segons l’estatut orgànic del ministeri fiscal, el seu substitut serà el tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas. Serà ell a qui correspongui decidir els criteris de distribució dels treballs que ha de realitzar el ministeri públic i si és necessària la seva avocació a la Junta de Fiscals de Sala, criteri pel qual aposten diversos membres de la carrera fiscal al Suprem davant la transcendència del que ha passat amb el coronavirus.

Consultar la junta 

Notícies relacionades

Precisa que aquesta junta no només ha de ser escoltada quan sorgeix una discrepància amb un superior, sinó també per assistir el fiscal general de l’Estat «en matèria doctrinal i tècnica, en ordre a la formació dels criteris unitaris d’interpretació i actuació legal i qualssevol més de naturalesa anàloga que el fiscal general estimi procedent consultar». 

L’AF se suma d’aquesta forma a la petició soterrada que en aquest sentit realitzaven des de fa dies alguns fiscals del mateix Suprem, al considerar impossible que una sola persona s’encarregui de realitzar els 51 informes sobre les denúncies i querelles presentades, per molt que gran part acabin acumulades en funció de contra qui es dirigeix i per quins fets concrets.