fa una lectura positiva de les eleccions basques

Zapatero normalitza la pujada de Bildu: «Es va votar sense indici de defensa de la violència»

L'expresident del Govern admet que en les últimes cites electorals ha augmentat el vot nacionalista i independentista

GRAF5298. SAO PAULO, 23/11/2019.- Nos va a llevar años, espero que no muchos, recuperar lo perdido en la última década en Cataluña, que ha sido muy mala, sostuvo en una entrevista con Efe el expresidente del Gobierno español José Luis Rodríguez Zapatero. Zapatero, presidente del Ejecutivo entre 2004 y 2011, habló con Efe al margen del congreso del Partido de Trabajadores (PT) del expresidente brasileño Luiz Inácio Lula da Silva, celebrado este fin de semana en la Casa de Portugal de Sao Paulo. En la entrevista, el antiguo líder socialista español abordó la crisis catalana y las negociaciones para la investidura del también socialista Pedro Sánchez, quien busca la abstención de la formación independentista catalana Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) para poder gobernar en España.- EFE/Sebastião Moreira

GRAF5298. SAO PAULO, 23/11/2019.- Nos va a llevar años, espero que no muchos, recuperar lo perdido en la última década en Cataluña, que ha sido muy mala, sostuvo en una entrevista con Efe el expresidente del Gobierno español José Luis Rodríguez Zapatero. Zapatero, presidente del Ejecutivo entre 2004 y 2011, habló con Efe al margen del congreso del Partido de Trabajadores (PT) del expresidente brasileño Luiz Inácio Lula da Silva, celebrado este fin de semana en la Casa de Portugal de Sao Paulo. En la entrevista, el antiguo líder socialista español abordó la crisis catalana y las negociaciones para la investidura del también socialista Pedro Sánchez, quien busca la abstención de la formación independentista catalana Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) para poder gobernar en España.- EFE/Sebastião Moreira / Sebastiao Moreira (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha cridat aquest dimarts a fer una «lectura positiva» de les eleccions basques de diumenge passat, malgrat l’ascens d’EH Bildu, perquè, des del seu punt de vista, es va votar «amb normalitat» i sense que hi hagi hagut «cap indici de defensa de la violència».

En aquest sentit, ha aconsellat «no perdre la perspectiva» i no obviar que aquests comicis s’han celebrat sense l’existència d’ETA. «Vam passar 40 anys aspirant a això, si mirem al passat cal fer una lectura positiva i no perdre la perspectiva», ha indicat, segons EP.

Zapatero responia així al president del PP, Pablo Casado, que aquest dilluns es preguntava què ha passat perquè l’esquerra ‘abertzale’ hagi aconseguit 22 escons a Vitòria.

Més nacionalisme

Durant la seva intervenció en un acte telemàtic de Nueva Economía Fórum, l’expresident ha remarcat que el final de la violència va ser «un fet extraordinàriament positiu», que «la democràcia no ha patit a partir d’aquell moment» i que «no hi ha hagut un avenç de les tesis dels que al seu dia van defensar la violència».

Notícies relacionades

A més, ha assenyalat que l’increment del vot nacionalista i independentista ve sent una constant en les últimes convocatòries electorals però que, analitzant aquesta situació des de la perspectiva que ja no existeix ETA, «cal fer-ne una lectura positiva».

Així mateix, Zapatero ha posat èmfasi que el que va tenir lloc diumenge van ser eleccions autonòmiques i en aquest marc han de llegir-se. Segons la seva opinió, tant a Euskadi com a Galícia es va apostar majoritàriament per «l’estabilitat» dels governs del PNB i el PP, respectivament, als quals ha felicitat pels seus resultats.