Catalunya

Calvo insta el Govern a recórrer la decisió judicial sobre el Segrià

La vicepresidenta primera veu bé el decret de Torra mentre no envaeixi competències estatals

zentauroepp53820468 carmen calvo200714114243

zentauroepp53820468 carmen calvo200714114243 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha admès que va traslladar al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que l’Executiu català hauria d’haver recorregut la decisió del Jutjat d’Instrucció 1 de Lleida, que va rebutjar ratificar el confinament anunciat pel Govern per a la ciutat i set municipis més del Segrià.

En una entrevista a RNE, Calvo ha assegurat que discrepa de la «interpretació» de la jutge. «Jo l’hi vaig dir al vicepresident Aragonès. Aquesta interlocutòria caldria recórrer-la i hi hauria una línia de treball bastant bona, ja que la Generalitat té competències per determinar decisions de mobilitat que no requereix l’alarma», ha insistit.

«Ningú, ni el Govern de la nació ni les comunitats autònomes, podem depassar els límits de la constitucionalitat. Tot el que es compleixi està en el seu àmbit. Ahir es va produir l’emissió d’una norma que vam veure a última hora i en tot el que estigui alineat amb les seves competències no hi ha res a dir», ha opinat sobre el decret anunciat pel president Quim Torra.

També ha conclòs que la seva opinió es basa en «informes» de l’Administració General de l’Estat, i que «no es fa per opinió política, sinó per rigor jurídic».

L’alarma, «paraules majors»

Després de ser preguntada si el Govern central es planteja decretar l’estat d’alarma, Calvo ha insistit que recórrer a aquesta eina «són paraules grosses». Així, Calvo ha assegurat que hi ha mecanismes autonòmics per a aquestes «situacions puntuals» i «del dia a dia» sense necessitat de recórrer a l’eina constitucional, com així ho demostren, al seu parer, les decisions preses fins ara per alguns executius de les comunitats.

Amb tot, Calvo ha deixat clar que posar fi a l’estat d’alarma «no significava» que l’epidèmia hagués finalitzat a Espanya. Per això ha insistit que donarà la resposta sanitària amb les possibilitats legals al seu abast.

Taula de diàleg

Notícies relacionades

D’altra banda, Calvo ha afirmat que l’Executiu espanyol manté la voluntat d’asseure’s amb la Generalitat a la taula de diàleg i ho farà «quan hi hagi acord entre els dos partits que formen el Govern».

La vicepresidenta, no obstant, veu pronunciaments diferents entre JxCat i ERC, després d’indicar que la normalitat política els «obliga a asseure’s en una taula en el moment en què es plantegi».