Per falta de competència

La jutge de Lleida no ratifica la mesura de confinament al Segrià adoptada per Torra

Unes 300 persones es concentren a la capital lleidatana en contra de la mesura

La Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament de diferents municipis

zentauroepp54097744 soc200713090659

zentauroepp54097744 soc200713090659 / Jordi V Pou

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jutge de guàrdia de Lleida ha rebutjat ratificar la mesura de confinament parcial decretada pel Govern per evitar la propagació del coronavirus a Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses, Torres de Segre, Sucs i Raimat, a l’entendre que «el que es proposa amb la resolució que es presenta no és res més que eludir l’aplicació de l’estat d’alarma parcial que precisament preveu, en garantia dels drets fonamentals, la Llei Orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i lloc».

En aquest sentit, la jutge Elena García-Muñoz recalca aquesta «és una competència estatal i s’exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés dels Diputats» i apunta que, en tot cas, el president de la Generalitat  «podrà sol·licitar del Govern la declaració d’estat d’alarma». 

La decisió l’ha adoptada hores després que la mateixa Fiscalia Provincial de Lleida mostrés la seva oposició al fet que la justícia ratifiqui la decisió de la Generalitat justificada pel rebrot de coronavirus a la comarca del Segrià.

El fiscal en cap de l’Audiència de Lleida, Juan F. Bone, afirma en un escrit dirigit al Jutjat d’Instrucció 1 que «és una competència estatal i s’exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés».

«En tot cas, el president de la Generalitat, d’acord amb l’art 5è de la Llei Orgànica 4/1981, de l’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge, podrà sol·licitar del Govern central la declaració de l’estat d’alarma», al·lega.

Protesta contra el confinament

Hores abans d’aquest anunci, unes 300 persones s’han concentrat aquest diumenge a la nit a la plaça Ricard Vinyes de Lleida contra l’enduriment del confinament anunciat per als vuit municipis de la comarca del Segrià.

Notícies relacionades

Malgrat que es desconeix qui ha convocat la concentració, entre els manifestants hi havia els presidents de les dues associacions de comerciants més importants de Lleida, Eix Comercial i Zona Alta, que han rebutjat la mesura anunciada pel Govern català.

Els concentrats han demanat la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i també han cridat «Torra, Torra, Torra, confina Barcelona».