PLE AL PARLAMENT

JxCat rebutja una esmena d'ERC per reactivar la taula de diàleg

Els postconvergents criden a «reprendre el camí cap a la independència» i retreuen als republicans haver «reculat» en la investidura de Puigdemont

Plano general del interior del Parlament de Catalunya el 21 de mayo, día en que se aprobó la subida de la asignación de ’exconsellers’ y ’expresidents’.

Plano general del interior del Parlament de Catalunya el 21 de mayo, día en que se aprobó la subida de la asignación de ’exconsellers’ y ’expresidents’. / PARLAMENT DE CATALUNYA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

JxCat i ERC han tornat a evidenciar aquest dijous al Parlament les seves profundes discrepàncies. Els postconvergents han rebutjat dues esmenes dels republicans que cridaven a reactivar la taula de diàleg amb el Govern i a consensuar les propostes de la delegació catalana per a l’amnistia dels presos i l’autodeterminació. Unes picabaralles entre socis que ja es van escenificar dimecres quan Torra va deixar en mans de Pedro Sánchez la convocatòria de la taula de diàleg i es va negar a pressionar per fixar data al·legant que no li incumbeix i reivindicant l’1-O. Malgrat això, la moció amb crítiques a l’autogovern s’ha aprovat amb el vot d’ERC i el suport de la CUP en els punts que reclama la independència i el dels comuns quant a exigir més recursos a l’Estat.

El diputat de JxCat Josep Costa ha qüestionat des del faristol la «viabilitat» i la «utilitat» del desglaç entre governs, i ha afirmat que hi ha d’haver garanties de compliment entre les parts perquè fructifiqui l’acord, mentre ha animat a «reprendre el camí cap a la independència» davant de les «debilitats» de l’autogovern. Els republicans defensaven en el text que ha sigut rebutjat «la necessitat de construir una solució democràtica basada en l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia, a través de la reactivació urgent i immediata de les reunions bilaterals dels governs català i espanyol a la taula de diàleg».

La diputada Raquel Sans ha lamentat el cop de porta postconvergent i ha defensat el diàleg com «l’única eina» per resoldre el conflicte polític. «No s’ha de deixar que una imminent convocatòria d’eleccions la debiliti», ha afegit, no sense crítiques al Govern per la gestió de la crisi sanitària amb la recentralització de competències, una visió en la qual ha coincidit Costa.

El també vicepresident del Parlament ha assegurat que una Catalunya independent hauria gestionat «millor» la pandèmia perquè hauria gestionat els seus propis recursos: «La situació de dèficit democràtic, de discriminació econòmica i d’absoluta falta de garanties de l’autogovern dins de l’Estat són causes que justifiquen parlar d’independència, lluitar per la independència i reprendre el camí de la independència», ha conclòs.

Per la seva part, la CUP ha opinat que la taula de diàleg no té utilitat perquè no recull el dret a l’autodeterminació i l’amnistia, i ha carregat contra els socis en el Govern per utilitzar una «retòrica independentista i una praxi autonomista», cosa que feia l’expresident Jordi Pujol, ha afirmat el diputat Carles Riera.

Puigdemont, Torra i Borràs

Notícies relacionades

Però el xoc no s’ha quedat aquí. Durant les intervencions per posicionar-se sobre una esmena d’ERC, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha retret als altres dos grups independentistes no haver votat en contra del suplicatori de Laura Borràs al Congrés. El parlamentari ha enumerat una tirallonga de crítiques a ERC, entre les quals, no haver investit president Carles Puigdemont i haver acatat l’ordre de la JEC de retirar l’acta de diputat el president Quim Torra. «Comences a recular en drets i després no hi ha fre, s’acaba abaixant el cap», ha etzibat, i ha acusat també la CUP de «posar-se de perfil» en el cas de Borràs, demanant que abandonés el seu escó en el Congrés perquè la causa tornés a la justícia ordinària.

Els anticapitalistes, per la seva part, han respost amb crítiques al Govern per les actuacions dels Mossos d’Esquadra durant l’estat d’alarma.