CONSELL DE MINISTRES

El Govern no té pressa per reformar el delicte de sedició

L'Executiu, en contra del que s'havia anunciat, assenyala ara que el canvi penal no arribarà aquest any

Iglesias intenta concloure el debat sobre els Pressupostos i s'obre a negociar-los amb la dreta

zentauroepp54024100 politica200707135217

zentauroepp54024100 politica200707135217 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La rebaixa del delicte de sedició, que es podria aplicar de manera retroactiva als polítics presos pel referèndum de l’1-O, va ser una de les grans apostes del Govern quan va començar la seva etapa, abans que esclatés la pandèmia. Suposava un missatge de distensió cap als partits catalans. En especial, a ERC, que en aquells moments es preveia indispensable per al futur de la legislatura. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va anunciar a finals de febrer que estaria llesta abans que acabés l’any. Però ara l’Executiu no té pressa.

«No hi ha hagut cap compromís de calendari per part del Govern», ha assenyalat aquest dimarts, després del Consell de Ministres, el titular de Justícia, Juan Carlos Campo, sobre la reforma del Codi Penal, que el Govern vol que vagi més enllà de la sedició. «No hi ha calendari, però hi ha modificacions que hauríem de fer», ha continuat. Entre aquestes, ha citat els delictes mediambientals, els relatius al benestar animal i el crim cibernètic. Però, no, la sedició.

En qualsevol cas, fonts de la Moncloa asseguren que la reforma global no estarà llesta aquest any, i tampoc s’atreveixen a tornar a posar terminis. El gir pot veure’s com un símptoma més de la creixent distància que separa l’Executiu i els republicans, ara que Ciutadans ha canviat d’estratègia, pacta gairebé totes les mesures davant el coronavirus i fins i tot s’obre a un possible recolzament dels Pressupostos de l’any que ve. Però el Govern nega que aquest sigui el motiu. La reforma dels delictes és una iniciativa molt complexa, que requereix molt treball parlamentari perquè el grau de suport sigui elevat, i sobretot, ara mateix, tots els esforços estan centrats en la lluita contra les conseqüències sanitàries, econòmiques i socials de la Covid-19. «S’ha de fer amb gran consens. No convé fer-ho en 15 dies. Ara mateix totes les energies estan bolcades en aquesta crisi», ha dit Campo.

Els comptes públics

La roda de premsa d’aquest dimarts ha estat inusualment freqüentada. Juntament amb Campo i la portaveu del Govern, María Jesús Montero, hi han participat el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre de Transports, José Luis Ábalos, encarregats de l’extensió temporal de la moratòria de les hipoteques i els talls de subministraments bàsics.

Notícies relacionades

El líder de Podem ha intentat concloure el debat sobre els aliats potencials per als Pressupostos Generals de l’Estat de l’any que ve. Segons el president, Pedro Sánchez, i la part socialista de l’Executiu, hi ha possibilitats que Ciutadans voti també a favor dels comptes públics. «S’ha d’intentar», assenyalen. Iglesias, en canvi, va considerar la setmana passada que aquesta aliança no era «possible» i que defensar-la suposava «enganyar la gent».

«El president i jo compartim l’estratègia negociadora per als Pressupostos –ha dit el líder de Podem–. Ell està d’acord que és fonamental treballar amb les forces d’esquerra, i jo, que ell ha d’instar Cs i el PP a participar-hi. Potser he sigut massa sincer. Pot ser que la capacitat persuasiva del president faci que Cs recolzi. He sigut molt sincer, però compartim l’estratègia. És lògic que el Govern, en un context de reconstrucció, ha d’aspirar a acords amplis. ¿Ho aconseguirem? La meva opinió ja la coneixen. Tant de bo m’equivoqui». Al seu costat, Montero ha tornat a incidir en la seva habitual apel·lació a tots els grups, i en especial al PP, perquè recolzin els comptes. «Si no és ara, ¿quan?», s’ha preguntat.