ENTREVISTA A PABLO IGLESIAS

«Hi ha el risc que els Objectius de Desenvolupament Sostenible es converteixin en un rentat de cara per a algunes empreses de l'Ibex»

Afirma que Espanya està «posant en marxa un escut social sense precedents» davant la crisi

zentauroepp53940980 pablo iglesias200630184309

zentauroepp53940980 pablo iglesias200630184309 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, remarca la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) plantejats per a l’any 2030 dins dels plans de l’ONU. Però també alerta que algunes empreses «no s’involucren de veritat» en aquest objectiu. «No seria sincer si no reconegués que sí que hi ha el risc de voler convertir els ODS en un rentat de cara per a determinades empreses de l’Ibex que, tret de lluir un pin, no s’involucren de veritat en l’Agenda 2030. La nostra feina és que aquests compromisos siguin de veritat reals i tangibles, i com a Govern allargar la mà als qui de veritat apostin per complir-los», diu en una entrevista a ‘El Periódico de Aragón’.

Iglesias, màxim responsable a Espanya de l’Agenda 2030, remarca que les polítiques que està impulsant el Govern en aquesta matèria «estan molt alineades amb el que estan demanant entitats com les Nacions Unides respecte a la Covid-19 i la sortida social de la crisi». «António Guterres parlava fa poc, per exemple, de la necessitat de donar suport als treballadors i treballadores, de protegir les llars, d’augmentar la protecció socialment, i humilment crec que és precisament el que ha fet aquest Govern posant en marxa un escut social sense precedents per no deixar ningú enrere», afirma el vicepresident segon.

Els pròxims pressupostos generals de l’Estat, continua, seran importants per acostar Espanya a aquests objectius. Iglesias valora també l’esforç pressupostari que fan les comunitats autònomes per avançar en l’assoliment de l’Agenda 2030. «Crec que el treball que estan realitzant les diferents autonomies i entitats locals està sent molt notable i fonamental per avançar en la consecució dels ODS», afegeix.

Diàleg amb les comunitats

També recorda que la reunió amb totes les comunitats «per establir un espai de diàleg i interlocució» sobre l’Agenda 2030, que va haver de posposar-se per la pandèmia, es farà aquesta setmana, el 9 de juliol. «Per nosaltres és fonamental activar aquesta sectorial, juntament amb la resta de mecanismes que ja tenim amb les comunitats, ja que són agents fonamentals en la localització i la implementació de l’Agenda 2030, tant per les seves competències com pel seu coneixement de la realitat concreta de cada comunitat», assegura.

En qualsevol cas, Iglesias concreta els passos endavant que ja ha fet el Govern i «que influeixen en la consecució dels ODS en el poc temps que portem». «Per posar-ne uns quants exemples, és el cas de la pujada del salari mínim a 950 euros o la derogació de l’acomiadament per baixes mèdiques justificades, que eren imprescindibles per avançar en el treball decent al nostre país; la llei de canvi climàtic i transició energètica, que és un pas molt important en la lluita contra l’emergència climàtica que vivim, o l’ingrés mínim vital, que és fonamental per aturar la pobresa i la desigualtat al nostre país. A més d’això, l’escut social que ha posat en marxa el Govern per fer front a la crisi generada per la Covid-19 també afecta decisivament l’Agenda 2030. El cas dels ertos per protegir l’ocupació i evitar els acomiadaments massius, la prohibició dels desnonaments i el tall de subministraments, les moratòries hipotecàries o la prestació extraordinària per cessament d’activitat per a autònoms són mesures que, primer, ajuden a evitar que patim retrocessos evidents en Objectius de Desenvolupament Sostenible com el final de la pobresa i la fam o la reducció de les desigualtats, i, segon, construeixen, a diferència del que va passar el 2008, una sortida social a la crisi que garanteixi no deixar ningú enrere», afirma.

Lluita contra la pobresa

Notícies relacionades

Sobre l’ingrés mínim vital, el vicepresident segon surt al pas de les paraules del relator de l’ONU Philip Alston, que va dir que la cobertura de la mesura és «clarament baixa» perquè no arriba als 10 milions de persones en risc d’exclusió. Iglesias prefereix fixar-se en les declaracions del relator sobre això que l’ingrés mínim vital és «un pas fonamental per a la lluita contra la pobresa i la desigualtat», tot i que admet que, «per descomptat, té tota la raó que hem de continuar treballant per ampliar la cobertura i que arribi a una majoria de la població, sens dubte».

Durant l’entrevista, Iglesias també aborda la difícil convivència entre turisme i sostenibilitat, i advoca per «no plantejar una disjuntiva» entre els dos conceptes. «Hem d’aprofitar les fortaleses que té el nostre país i fomentar un turisme sostenible que protegeixi els valors naturals que tenim. Això implica acabar amb el model turístic basat en la sobreexplotació i el baix valor afegit i començar a utilitzar els grans valors naturals i humans que tenim, no només per protegir els nostres ecosistemes sinó també per garantir condicions dignes de treball i un retorn en forma d’oportunitats econòmiques per als territoris i les poblacions d’aquestes zones», diu.