Iglesias veta la participació de Cs en els Pressupostos

El líder dels morats veu «completament incompatibles» les seves mesures amb els liberals

Els d'Arrimadas critiquen que posi «línies vermelles» només en funció de la ideologia

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Des de fa diverses setmanes, la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2021 s’ha situat en l’horitzó polític i ha obert la veda a tota mena d’especulacions sobre els recolzaments que buscarà el Govern per tirar endavant els comptes públics. Aquest divendres, el vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, ha volgut donar per conclosa la idea que la coalició del PSOE Unides Podem buscarà el recolzament de Ciutadans. Segons ha dit, les mesures que va pactar amb Pedro Sánchez al començament de la legislatura són «completament incompatibles» amb les que enarboren els d’Inés Arrimadas.

La posició del vicepresident segon contrasta amb les intencions de part del sector socialista de l’Executiu, que, durant les últimes setmanes, ha insistit en la necessitat de parlar amb totes les formacions, en especial amb els liberals, per tirar endavant els comptes públics. No obstant, el líder d’Unides Podem no ho veu així. «¿És viable arribar a un acord amb Cs? Jo crec que no», ha sentenciat en una entrevista a Radio Nacional de España. Segons el vicepresident segon, resulta «evident» que el Govern es va construir sobre un pacte progressista que xocaria amb alguns dels principis dels liberals. A més, ha descartat qualsevol possibilitat de realitzar concessions per aconseguir l’entesa amb els taronges: «No renunciarem ni a una coma de l’acord». 

Quan li han preguntat per l’entesa amb els d’Arrimadas durant l’etapa més dura de la crisi del coronavirus, Iglesias ha reconegut que van poder arribar a «acords puntuals molt interessants», però que «no s’ha d’enganyar la gent» dient que es poden negociar els Pressupostos. En canvi, entre els seus plans està revalidar la majoria que va permetre arrencar la legislatura. «El bloc de la investidura crec que serà el bloc dels Pressupostos Generals de l’Estat», ha sentenciat. 

«Acord i consens»

Notícies relacionades

El veto d’Iglesias no ha agradat gens als liberals. El portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, li ha retret que rebutgés una oferta que ni tan sols s’ha fet encara i ha criticat que menyspreï el diàleg i l’entesa quan la situació actual exigeix «acords i consens». «No està bé dir que amb Ciutadans no, quan ni tan sols hi ha un projecte de Pressupostos», ha sentenciat el dirigent taronja. 

A més, Bal ha carregat contra l’estratègia de traçar «línies vermelles» només en funció de la ideologia i no dels interessos dels ciutadans. «Nosaltres no acceptarem aquest marc, sinó que continuarem fent coses bones per als espanyols», ha dit.