GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

El Suprem pregunta al fiscal sobre mig centenar de querelles contra el Govern central per la gestió de la Covid

L'alt tribunal ha rebut 36 denúncies i 15 querelles contra el Govern central i el madrileny

La fiscalia investiga penalment 227 residències i té oberts 193 procediments de protecció al vulnerable

zentauroepp53227320 residencia200702141351

zentauroepp53227320 residencia200702141351 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha fet el primer pas per pronunciar-se en relació amb el més de mig centenar de denúncies i querelles que li han anat arribant contra el Govern central i el madrileny per la seva gestió de la pandèmia. La seva Sala Segona o Penal ha donat trasllat al fiscal perquè es pronunciï sobre competència, dictamen imprescindible abans de decidir si obre o no una investigació contra el govern de Pedro Sánchez.

Segons l’últim balanç ofert pel mateix Tribunal Suprem, des de la declaració de l’estat d’alarma el 14 de març passat fins aquest dijous s’han presentat un total de 36 denúncies i 15 querelles en relació amb la gestió per l’Executiu central del coronavirus. També n’hi ha alguna d’interposada contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per les morts a les residències, ja que l’Estatut d’Autonomia de Madrid, a diferència d’altres, preveu que la seva presidenta sigui jutjada per l’alt tribunal amb independència d’on s’hagués comès el delicte que presumptament se li atribueix.

La primera denúncia contra Sánchez que va arribar al Suprem va ser la interposada contra Pedro Sánchez per l’advocat no exercent que va aconseguir que el delegat del Govern madrilenyJosé Manuel Franco, declarés com a imputat als jutjats madrilenys pel 8-M, procediment que va ser arxivat un parell de dies després per la mateixa magistrada. 

A causa del voluminós nombre de querelles i denúncies interposades i tractar dels mateixos fets, hi ha la possibilitat que es procedeixi a la seva acumulació per poder donar-los tràmit amb més rapidesa en funció de contra qui es dirigeixin, van assenyalar fonts de l’alt tribunal. 

Diligències fiscals

Precisament la Fiscalia General de l’Estat va facilitar aquest dijous la seva estadística setmanal de diligències obertes en relació amb l’ocorregut en les residències de gent gran i persones amb discapacitat, centres en els quals el virus es va acarnissar especialment. Les xifres varien en funció de les diligències que s’arxiven al no apreciar delicte després d’unes primeres indagacions o, al contrari, es troben indicis de la seva presumpta comissió i es transformen en la corresponent denúncia o querella en un jutjat.

Notícies relacionades

La fiscalia investiga penalment un total de 227 residències i té oberts un total de 193 procediments preprocessals pel civil, amb els quals es tracta de garantir la protecció dels més vulnerables. La setmana passada el nombre de residències investigades penalment va ascendir a 240

Del total de 227 residències investigades, 107 corresponen a la Comunitat de Madrid i 31 a Catalunya, que fa una setmana tenia obertes 12 diligències penals més a les seves diferents fiscalies.