Bildu acusa el PSOE d'«apostar per la dreta» al no recolzar la derogació de la reforma laboral del PP

Els socialistes van votar en contra d'una esmena de Bildu per tombar la legislació dels conservadors

Aizpurúa assegura que aquest gest dels de Sánchez deixa clar la seva «poca fiabilitat» i «que la seva paraula val molt poc»

undefined53884536 la portavoz de eh bildu en el congreso  mertxe aizpurua  dur200702134204

undefined53884536 la portavoz de eh bildu en el congreso mertxe aizpurua dur200702134204 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La relació entre el PSOE EH Bildu a compte de la derogació de la reforma laboral del PP està farcida d’alts i baixos, d’estira-i-arronses. L’últim capítol es va produir dimecres passat, quan els socialistes van votar en contra d’una esmena dels independentistes bascos per tombar la llei dels populars en les conclusions del grup de treball d’economia de la comissió de reconstrucció. «El PSOE ha decidit pactar amb la dreta», els ha recriminat aquest dijous la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurúa

Fa diverses setmanes, en plena crisi del coronavirus, els socialistes van acordar amb els ‘abertzales’ la derogació de la reforma laboral a canvi que aquests recolzessin una de les tantes pròrrogues de l’estat d’alarma. El pacte, que es va portar en secret fins després de la votació, va provocar malestar entre les files de Pedro Sánchez i, tocant la mitjanit, el partit va emetre un comunicat assenyalant que només es tocarien els aspectes més lesius. No obstant, la rectificació no va molestar EH Bildu, que, des d’aleshores, defensa que l’acord està «firmat i segellat». 

No obstant, aquest dimecres, els socialistes van votar, al principi, a favor d’incloure l’esmena de Bildu en les conclusions del grup de treball. Però ràpidament van fer notar que havia estat un error i, aferrant-se al reglament, van demanar repetir la votació per rebutjar el plantejament de Bildu. Un gest que per Aizpurúa deixa clar la «poca fiabilitat» del PSOE i «que la seva paraula val molt poc». 

Triar un camí

«El PSOE ha tornat a donar l’esquena a la ciutadania i a la classe treballadora», ha sentenciat la portaveu, abans de demanar als de Sánchez que rectifiquin i es posicionin a favor de la seva esmena en el ple de la comissió que tindrà lloc divendres, quan es podran continuar modificant els textos finals de les conclusions. Aizpurúa ha assegurat que, en cas de no fer-ho, estan «salvant i recolzant» la reforma laboral dels conservadors. 

Notícies relacionades

Referent a això, ha demanat el Govern que es decideixi, «o la dreta i les seves polítiques neoliberals o l’esquerra i les nostres polítiques per millorar la vida de la gent». De tota manera, ha assenyalat que l’acostament del PSOE al PP i Cs «complica molt qualsevol escenari futur en terme d’esquerra progressista». 

Malgrat tot, Aizpurúa no ha donat per perduda l’entesa a què van arribar fa diverses setmanes. «Per nosaltres el pacte continua vigent. Hi ha un document firmat i segellat», ha afirmat.