Recuperació social, econòmica i sanitària

Mesures per a la reconstrucció després del coronavirus

El PSOE i Podem eviten les concrecions a les seves propostes de reconstrucció per aconseguir acord

El PP insisteix a demanar estrictes controls al Govern a canvi dels fons de la UE

zentauroepp53406676 patxi lpez200514153312

zentauroepp53406676 patxi lpez200514153312 / Pool

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Després d’un mes de treballs en la Comissió de reconstrucció que es va crear al Congrés dels Diputats, les diferents formacions polítiques van registrar dimecres les seves conclusions sobre les mesures que ha d’adoptar el Govern per afrontar la crisi social, econòmica i sanitària provocada pel coronavirus.

Més Estat social, sense concrecions

Les conclusions pactades entre el PSOE i Unides Podem després de la crisi sanitària del coronavirus estan basades en la idea de reforçar l’Estat social. Però amb escasses concrecions. Socialistes i morats han buscat la vaguetat als seus documents amb l’objecte d’arribar a l’acord amb la resta de grups. Així, en l’àmbit de la Salut, els partits que sostenen la coalició del Govern remarquen la necessitat de garantir l’atenció sanitària a les residències per a la tercera edat, així com «inspeccions periòdiques» en aquestes instal·lacions, tan castigades per la pandèmia. En el mateix sentit, advoquen per establir acreditacions al personal encarregat de les cures dels residents.

En l’àmbit estrictament social, insten a «estudiar la possibilitat» (una fórmula que no suposa cap compromís) d’estendre temporalment les moratòries de desnonaments i la impossibilitat del tall de subministraments. També demanen millorar la l’educació pública. 

Els documents del PSOE i Podem no inclouen ni l’impost a les grans fortunes, que els morats van portar al seu programa electoral, ni la derogació de la reforma laboral, que els dos partits van acordar en la seva aliança de Govern. Aquí defensen la «lluita contra la precarietat i la temporalitat» i advoquen per desenvolupar «una proposta legal» sobre el teletreball que inclogui un nou dret a la desconnexió de l’empleat.  En matèria fiscal, insisteixen en una reforma «justa i redistributiva» en què els més rics aportin més. 

Condicions als ajuts europeus

Pablo Casado vol que els ajuts que puguin arribar des de la UE per afrontar la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19 tinguin condicions, una actitud que Pedro Sánchez critica, acusant el PP de treballar «en contra d’Espanya». En les seves conclusions, els conservadors defensen la necessitat que el Govern es comprometi a «adoptar les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat dels seus comptes públics i l’eficàcia en l’execució dels fons que es rebin». A més, demanen que aquests diners siguin utilitzats per «impulsar unes reformes dirigides a la sostenibilitat ecològica, la transició digital, el desenvolupament econòmic i el progrés social».

En l’apartat econòmic, el PP assenyala que s’ha de mantenir la reforma laboral aprovada per Mariano Rajoy i que el PSOE i Unides Podem s’han compromès a derogar, almenys en els seus aspectes «més lesius». D’altra banda, el partit de Casado reclama un pla fiscal específic amb exempcions, bonificacions i ajornaments d’impostos estatals, autonòmics i locals que dotin de liquiditat a les empreses. Respecte als ertos per força major, defensa que cal prorrogar-los fins a final d’any i si fos necessari fins al primer trimestre de 2021».

En l’àmbit sanitari, el PP advoca per més de 80 mesures per pal·liar les «debilitats» i «reformes pendents» del sistema de salut. Entre elles, un nou model de finançament que «permeti la sostenibilitat», protocols coordinats en cas de rebrots i més recursos a les residències de gent gran, «potenciant l’assistència sanitària compartida».

Amarrar les competències

ERC no vol tornar a preocupar-se per la recentralització de competències davant de possibles rebrots. Per a això, els republicans catalans inclouen, entre les seves conclusions per al sistema sanitari, la necessitat de garantir que, en el cas que es produeixin noves pandèmies, la Generalitat mantingui els seus poders. A més, demanen incrementar la despesa en Sanitat i Educació a costa del pressupost de Defensa. 

En matèria econòmica, els d’Oriol Junqueras plantegen la derogació total de les reformes laborals del PP i del PSOE, la regulació del teletreball, la reducció de la jornada laboral a 32 hores setmanals (adaptable a l’horari escolar) i l’impost a la riquesa, que socialistes i morats no inclouen als seus documents.

Més recaptació tributària

Notícies relacionades

Ciutadans ha deixat de banda la seva proposta de reduir els impostos. Els d’Inés Arrimadas defensen la necessitat de lluitar contra el frau fiscal i d’elevar la recaptació tributària amb l’objectiu de poder augmentar la despesa pública per superar la crisi del coronavirus, una visió que comparteixen amb el PSOE Unides Podem. Els liberals inclouen entre les seves conclusions per a la reconstrucció que el finançament de la sanitat pública arribi al 7% del PIB, posar en marxa un pla d’emergència social per a la Covid-19 que, entre altres coses, reforci els estímuls per a l’ocupació dels beneficiaris de l’ingrés mínim vital i una estratègia en Covid-19 del Sistema Nacional de Salut per afrontar els possibles rebrots de la pandèmia.