COMPAREIXENÇA

Iván Redondo: 'Amb la informació disponible és difícil fer-ho millor'

El cap de Gabinet de Sánchez demana 'humilitat' a l'oposició

zentauroepp50146572 madrid  30 09 2019   politica    el presidente del gobierno 200508173843

zentauroepp50146572 madrid 30 09 2019 politica el presidente del gobierno 200508173843 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director del Gabinet de la Presidència del Govern, Iván Redondo, ha demanat «humilitat» a l’oposició davant de les seves crítiques a la gestió que l’Executiu ha dut a terme amb la crisi de la Covid-19 i ha afegit que «amb la informació disponible és difícil fer-ho millor».

En la seva compareixença davant la comissió mixta Congrés-Senat de Seguretat Nacional, Redondo ha afirmat que la gestió «es pot fer diferent», però ha afegit que «és difícil fer-ho millor», després de la qual cosa ha esmentat respostes del Govern com les moratòries a les hipoteques, l’ingrés mínim vital o els ertos.

En diverses ocasions i davant de les crítiques de l’oposició, Redondo ha reclamat al PP i a Vox «una miqueta d’humilitat» davant d’una pandèmia que va arribar com «una onada gegant» i va submergir els espanyols.

«De vegades, quan se senten determinades intervencions, hi ha persones –això és una qüestió molt humana, la produeix el cervell– que modifiquen el record amb el pas del temps», ha assegurat sobre les mencions a la lentitud del Govern a l’hora de reaccionar.

I ha esmentat les paraules el 9 de març del president murcià del PP, Fernando López Miras, que va dir, segons Redondo, que en aquell moment la situació no indicava que calgués cancel·lar esdeveniments multitudinaris. «Potser s’enrojolen» els polítics del PP al sentir-les, ha afegit sobre això.

Un abans i un després

L’assessor de Pedro Sánchez ha reconegut que després de la crisi sanitària «hi ha un abans i un després en els sistemes d’alerta epidemiològica» i el que es necessita de cara als pròxims anys és la «unitat i la lleialtat» amb el Govern, perquè és el que «salva vides, empreses i llocs de treball».

Sobre la presència del vicepresident segon, Pablo Iglesias, en la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes d’Intel·ligència del CNI, Redondo ha indicat que la seva entrada «no té res a veure» amb Iglesias, sinó amb una reforma necessària de la norma que regula l’organisme per adaptar-la a la realitat de l’Administració.

Redondo ha comparegut per exposar els informes de seguretat nacional del 2018 i el 2019 i ha anunciat que el Govern elaborarà al llarg d’aquest any una nova Estratègia de Seguretat Nacional que entrarà en vigor el 2021 i per a la qual vol comptar amb l’oposició, per la qual cosa ha proposat als grups una primera reunió al juliol al Palau de la Moncloa.

Ha avançat que el Consell de Ministres també aprovarà un avantprojecte de llei abans que s’acabi el 2020 per aportar recursos a aquesta matèria.

La nova estratègia 2020 «ha de néixer des d’una visió: Espanya es construeix des del govern i des de l’oposició», ha dit Redondo, i ha detallat que l’«avantprojecte de llei d’aportació de recursos a la seguretat nacional» establirà plans de gestió dels recursos humans i materials per fer front a les amenaces.

Un «cigne negre»

En l’àmbit econòmic, ha indicat que la resposta espanyola davant del «cigne negre» que ha suposat la pandèmia s’està fent en tres fases.

La primera, ha detallat, va ser la de «resistència», que es va impulsar «amb celeritat»; la segona i actual és la de «reactivació», amb acords amb sectors com el turístic, amb patronal i sindicats, i una tercera de «rellançament» que permetrà «recuperar un creixement robust de l’economia espanyola»

Ha informat que s’ampliarà el pla de comunicacions especials del president del Govern, perquè es pugui comunicar de manera segura amb els presidents de les comunitats autònomes.

Tant el senador de Ciutadans Xavier Alegre com el diputat d’Unides Podem Roberto Uriarte s’han mostrat disposats a col·laborar amb el Govern per elaborar la nova estratègia per, segons ha dit el representant de Cs, construir «una vida política raonable i no crispada».

Uriarte ha destacat que «la quinta essència de la política d’Estat és la política de seguretat nacional», en la qual es necessita «formular consens», i ha proposat estendre la xarxa de comunicacions segures «com a mínim també al cap de l’oposició», una qüestió sobre la qual Redondo ha dit que no té competències perquè és un «humil assessor».

«Actitud opaca»

Per part del PP, Juan Antonio Callejas, ha denunciat l’«actitud opaca» del Govern i ha demanat a Redondo que faciliti les notes diàries que cada matí el Departament de Seguretat Nacional entregava al president del Govern, Pedro Sánchez, des que es va detectar la pandèmia.

Notícies relacionades

«És difícilment digerible que els agafés per sorpresa», ha dit Callejas sobre la pandèmia, i ha augurat que seria un «rècord trist» si «un rebrot indesitjable els torna a agafar desprevinguts».

En la mateixa línia, Iván Espinosa de los Monteros, de Vox, l’ha instat a dimitir perquè «qualsevol persona raonable dimitiria davant del caos que s’ha generat en el seu comandament».