Recuperació de la iniciativa

Torra convoca una altra cimera independentista abans de reprendre el diàleg amb Sánchez

El Govern s'obre ara a reprendre la taula bilateral que el president considerava inviable

ERC afirma que està negociant amb JxCat la data de les eleccions

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Amb la pandèmia més o menys controlada, el president de la Generalitat, Quim Torra, intenta reprendre ara el procés independentista que va aparcar la Covid-19. El primer gest clar en aquest sentit és la convocatòria d’una pròxima reunió d’entitats i partits sobiranistes. Una nova cimera com les d’abans del coronavirus per decidir com abordar la represa de la taula de diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez, llimar asprors i intentar acordar una estratègia comuna, sense plantejar-se de moment l’escenari electoral.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, no ha tancat la porta a la convocatòria de la taula de diàleg –sobre la qual Torra va afirmar el 5 de juny que no es donaven les condicions per falta d’un «clima de confiança»–, sinó que s’ha limitat a anunciar aquesta reunió prèvia per avaluar les condicions de la recuperació d’aquesta taula. «Creiem necessari que es pugui generar el clima de confiança que cal recuperar perquè es pugui abordar aquest diàleg», ha apuntat Budó. «Aquest diàleg és necessari», ha afegit, si bé ha apuntat que «fa falta tenir clar per part del Govern de l’Estat si hi ha veritable voluntat de poder resoldre el conflicte». I ha apuntat al dret a l’autodeterminació i l’amnistia.

Budó ha afirmat que el clima de confiança s’ha debilitat per la «recentralització» de competències a l’hora de gestionar la crisi sanitària, més enllà de posar data a la reunió i al fet de si els dos presidents han de presidir la nova trobada. La portaveu ha insistit en la necessitat d’un mediador, una figura «important» que té «el recolzament» de JxCat i ERC, si bé, ha puntualitzat, «per a una part del Govern [amb referència a la postconvergent] potser es considera més necessària que per a l’altra [la republicana]».

Eleccions, ara no, i sense pacte amb ERC

Notícies relacionades

Respecte al calendari electoral, la portaveu s’ha limitat a afirmar –davant de la petició reiterada d’ERC de pactar la data dels comicis davant de la vista del Tribunal Suprem el 17 de setembre sobre la inhabilitació del president– que no s’ha de pactar res amb els republicans: «[El president Torra] No ha parlat amb el vicepresident sobre un possible pacte de la data. Si s’ha de pactar, com i quan, és potestat del president, que serà qui decideixi quan sigui el moment com abordar el tema electoral. Ara estem centrats en la gestió de la crisi», ha conclòs. «Ell decidirà com i quan», ha insistit.

Des d’ERC, el seu portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Jové, ha expressat en declaracions a Catalunya Ràdio el seu convenciment que aconseguiran posar-se d’acord amb JxCat per consensuar la data de les eleccions: «Aquesta decisió la prendrem conjuntament, estem en converses», ha precisat.