El PSOE, el PP i Vox tomben la investigació sobre la vinculació entre González i els GAL

La Mesa de la Cambra baixa rebutja la petició de partits republicans i nacionalistes avalada per Unides Podem

Els morats es mostren decebuts amb els seus socis de Govern per no haver votat a favor de la mesura

zentauroepp52460464 felipe gonzalez200224133902

zentauroepp52460464 felipe gonzalez200224133902 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés ha rebutjat admetre a tràmit la sol·licituds de creació d’una Comissió d’Investigació a la Cambra baixa sobre la vinculació entre l’expresident del Govern Felipe González i els Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL). La petició, presentada pel PNB, ERC, JxCat, Bildu, la CUP i el BNG i avalada per Unides Podem, ha sigut tombada amb els vots del PSOE, el PP Vox

Els partits republicans i nacionalistes van registrar la proposta després de fer-se públic un informe de la CIA redactat el 1984 en el qual s’apunta que l’exlíder dels socialistes va acordar «la formació d’un grup de mercenaris, controlats per l’Exèrcit, per combatre els terroristes fora de la llei». Aquest document, desclassificat el 2011 i publicat per ‘La Razón’ fa una setmana, va portar aquestes formacions a demanar una comissió d’investigació que, dilluns passat, va rebre l’aval dels lletrats del Congrés. 

No obstant, socialistes, populars i ultres han votat en contra d’aquest criteri, impedint que la sol·licitud es debati en el ple de la Cambra baixa i, posteriorment, es voti. La posició del PSOE ha creat certes friccions amb els de Pablo Iglesias que, tot i que al principi van rebutjar la comissió, van rectificar i aquest dimarts van votar a favor de la seva tramitació. 

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha afirmat que no creu que «hagi sorprès ningú la posició» del seu partit perquè ja van sentenciar la setmana passada que l’etapa dels GAL «són fets que estan investigats, jutjats i sentenciats fa més de 20 anys».

Descontentament

El portaveu d’En Comú PodemGerardo Pisarello, ha assenyalat després de conèixer-se la decisió de la Mesa que el seu vot a favor és «no perquè hi hagi cap notícia nova, sinó perquè parlar sobre els GAL no és només parlar del passat, sinó de les clavegueres instaurades pel franquisme, que van continuar en la Transició i que encara operen avui». Referent a això, ha afirmat que estan decebuts amb el vot dels seus aliats en el Govern. 

Notícies relacionades

Més dura ha sigut la portaveu d’EH BilduMertxe Aizpurua, que ha qualificat el rebuig del PSOE, el PP i Vox de «veto polític» que «no es fonamenta en cap criteri jurídic». «Han volgut ocultar amb una capa d’impunitat fets tan greus com la ‘guerra bruta’», ha sentenciat en roda de premsa des del Congrés. A més, ha anunciat que demanaran la compareixença a la Cambra baixa dels exministres de l’Interior durant el Govern de González, José BarrionuevoJosé Luis Corcuera; de l’exsecretari d’Estat Rafael Vera, i del jutge Baltasar Garzón

En uns termes similars s’ha expressat el líder de Més PaísÍñigo Errejón, que ha retret la compenetració del PP i del PSOE en aquest tipus de votacions. «A la superfície hi ha sempre molta crispació», ha dit abans d’assenyalar que, després, a la Mesa, «sovint voten de manera conjunta perquè el Congrés no pugui fer la seva feina».