congrés dels diputats

ERC votarà en contra del decret de nova normalitat del Govern central

Els republicans retreuen a Sánchez no haver negociat amb ells però sí amb Cs i el PNB

Esquerra insta l'independentisme a buscar una posició conjunta per evitar més xocs

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc  marta vilalta  en roda 200302152057

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc marta vilalta en roda 200302152057 / Guillem Roset

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La geometria variable del Govern fa créixer la competició a veto creuat entre ERC i Cs per assentar-se com a soci preferent. Els republicans es van plantar aquest dilluns davant de Pedro Sánchez per no haver tingut en compte els seus escons al Congrés per convalidar el decret de ‘nova normalitat’ dijous i, per contra, haver negociat amb els taronges i el PNB el previsible plàcet de l’hemicicle. «Estem en una nova realitat, no en una nova normalitat», va dir la portaveu republicana Marta Vilalta, que va fer valer els seus diputats contraposant-los als «dels que li donen els vots més barats, Cs, a canvi de res».

«Tenint en compte que el Govern no ha volgut negociar el decret amb nosaltres, estem instal·lats en el ‘no’ i que no comptin amb els nostres vots», va avisar, va acusar Sánchez de «rebaixar-se a pactar amb Cs per desplaçar ERC» –i la consegüent majoria que el va portar a la Moncloa– i es va dirigir a Unides Podem perquè aclareixi si se sent «còmoda» amb els acords firmats al costat de la formació d’Inés Arrimadas. Cs va reaccionar amb sorna: «¡Quina alegria!», va etzibar el portaveu adjunt dels taronges al Congrés, Edmundo Bal, davant de l’«enuig» d’ERC amb el Govern, que al seu parer confirma que el seu partit «ho fa bé».

Vilalta va puntualitzar que la lletra petita del text no els agrada perquè discrepen sobre qüestions competencials quant a matèria sanitària i perquè no garanteix que no hi haurà una nova recentralització de competències en cas d’un rebrot de Covid-19. 

Els vots d’ERC són «incompatibles» amb els de Cs, va dir, per la qual cosa els republicans emplacen Sánchez a decidir-se per un o l’altre per encarrilar els Pressupostos Generals de l’Estat: «Representem models diferents i estem als antípodes ideològicament», va afirmar Vilalta sobre Cs. Esquerra ja va advertir que el seu recolzament als comptes va lligat a avenços a la taula de diàleg, que ara per ara continua sense tenir data per a un segon trobada que tindrà lloc previsiblement al juliol, i que Esquerra vol que sigui presidida per Sánchez i el president Quim Torra.    

Crida

Davant d’una legislatura de futur incert, Vilalta va apressar una estratègia conjunta de l’independentisme que freni els xocs interns en el Govern i eviti endinsar-se en la discrepància generalitzada; i va cridar JxCat i la CUP a entaular-se per encarar els pròxims mesos, que estaran marcats per la probable inhabilitació del president a mans del Tribunal Suprem, i davant de la qual Esquerra aposta per perfilar ja el final de la legislatura que el cap del Govern va donar per acabada al gener.

Vilalta va esquivar revelar el sentit del vot d’ERC en la votació del suplicatori del Tribunal Suprem, i va assegurar que «encara hi ha marge» perquè els independentistes acordin una posició conjunta, malgrat que JxCat es decanta pel ‘no’ –tot i que va proposar dies enrere no assistir a la votació com a gest de protesta–, ja que el suplicatori tirarà igualment endavant perquè els vots de JxCat, ERC i la CUP no són decisius. L’opció de no participar, segons Esquerra, segueix sobre la taula i, de fet, és l’actitud que van adoptar en la comissió del diputat, el primer pas abans que la pèrdua d’immunitat de Borràs arribi al ple. Per la seva part, els anticapitalistes van demanar a Borràs que abandonés el seu escó perquè deixés de ser aforada i el cas tornés a la justícia ordinària, on creuen que tindria «un judici just», però la portaveu de JxCat es nega a abandonar el seu lloc a l’hemicicle.

Notícies relacionades

Els republicans intenten equilibrar la tolerància zero amb la corrupció –més encara quan la Sindicatura de Comptes va acreditar indicis de corrupció al detectar diversos contractes de l’etapa de Borràs al capdavant de l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC) que incomplien la legalitat vigent en matèria de contractació– a evitar que el cas acabi en mans de la sala que presideix Manuel Marchena, l’encarregat de la sentència del procés que va condemnar la cúpula de l’1-O.

Quan li van preguntar per les declaracions de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en una entrevista a EL PERIÓDICO, en la qual va emplaçar directament republicans i cupaires a votar en contra de la pèrdua d’immunitat de Borràs, Vilalta va avisar que ERC pren les seves pròpies decisions i, després de felicitar Paluzie per la seva reelecció per dos anys més al capdavant de l’entitat independentista, va etzibar que li agradaria que els membres de la nova direcció «treballin perquè l’ANC torni a ser l’organització àmplia i transversal que havia sigut» en la seva primera etapa, a fi que «aglutini un moviment independentista que és molt divers i variat».