El Rei presideix el Consell de Seguretat Nacional

L'òrgan va minimitzar el risc de pandèmia en la seva anterior cita, el 4 de març, pocs dies abans del decret d'alarma per coronavirus

undefined52625408 el rey felipe vi  d  saluda a su llegada al presidente del g200622120432

undefined52625408 el rey felipe vi d saluda a su llegada al presidente del g200622120432 / Pool

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Felip VI ha presidit aquest migdia a la Zarzuela la reunió del Consell de Seguretat Nacional, el segon d’aquesta legislatura. El primer es va celebrar el 4 de març, pocs dies abans de l’esclat de la Covid-19, i s’hi va concloure que no hi havia risc de pandèmia.  

A la reunió d’avui han participat gairebé tots els membres del Govern, amb Pedro Sánchez i els seus quatre vicepresidents al capdavant. També hi han assistit els titulars d’Exteriors, Justícia, Defensa, Hisenda, Interior, Transport, Indústria, Política Territorial, Sanitat i Ciència. A més, hi han sigut presents el director del gabinet de la Presidència del Govern i la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

A aquest consell li correspon dictar les directrius necessàries en matèria de planificació i coordinació de la política de Seguretat Nacional, dirigir i coordinar les actuacions de gestió de situacions de crisi i supervisar i coordinar el Sistema de Seguretat Nacional.

A la trobada, segons informa Moncloa, han pres la paraula el Rei i el president Sánchez, així com els quatre ministres designats autoritats competents delegades sota l’estat d’alarma (Sanitat, Interior, Defensa i Transport), que han presentat els seus informes respectius sobre les actuacions dutes a terme en aquell període. També han intervingut en la reunió els quatre vicepresidents del Govern de coalició per exposar les mesures executades i impulsades pels seus respectius departaments durant la gestió del coronavirus.

Notícies relacionades

Una risc improbable 

Vox va demanar tenir accés a les actes i tots els documents i informes que es van manejar en la reunió del 4 de març, per saber quines dades sobre el coronavirus es van manejar. Segons va publicar ‘El País’ la setmana passada, només 10 dies abans que s’hagués de decretar l’estat d’alarma, el principal òrgan assessor del president del Govern en matèria de seguretat va minimitzar el risc que Espanya patís una pandèmia el 2020. Va concloure que era el segon més improbable dels 15 que inclou l’estratègia anual.