DESPRÉS DEL VETO DE LA MESA

Els comuns impulsaran mocions als consistoris per investigar Joan Carles I al Congrés

El portaveu de Catalunya en Comú defensa discrepar amb el PSOE perquè «fora de l'acord de Govern, cada un té la seva autonomia»

zentauroepp45762793 el portaveu de catalunya en com   joan mena  en roda de prem190102105849

zentauroepp45762793 el portaveu de catalunya en com joan mena en roda de prem190102105849 / Guillem Roset

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns presentaran mocions als ajuntaments catalans que insten a investigar Joan Carles I al Congrés dels Diputats per presumptes comissions irregulars rebudes pel rei emèrit abonades per l’Aràbia Saudita pel contracte de l’AVE a la Meca, tot i que el cas ja està sent investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem.

La Mesa del Congrés va rebutjar obrir una investigació parlamentària per burxar en les activitats financeres de l’exmonarca amb els vots del PSOE, el PP i Vox, mentre que Unides Podem, soci dels socialistes en la coalició de Govern, va ser l’únic membre de la Mesa que va votar-hi a favor. Els morats van recórrer la decisió al·legant «defectes» a l’informe dels lletrats que «justificarien la reconsideració» d’aquest rebuig i que el ‘no’ de la Mesa «vulnera el dret tant del Ple com de la ciutadania a conèixer millor un tema d’indubtable interès públic».

D’altra banda, segons ‘The Telegraph’, Josep Cusí, empresari, amic i company de regates del rei Joan Carles, va pagar 269.000 dels 467.000 dòlars que va costar la lluna de mel que Felipe i Letizia van realitzar després del seu casament, el 2004, i que els va portar a llocs com Cambodja, les illes Fiji i Califòrnia. 

«Els Borbons han de donar totes les explicacions oportunes [...] Un no pot ser cap de l’Estat per viure en el luxe», ha etzibat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en una roda de premsa telemàtica. I ha defensat que «si ens tanquen les portes del Congrés, empenyerem per obrir-les des dels municipis» perquè «en plena crisi econòmica no hi pot haver la més mínima ombra de corrupció».

Notícies relacionades

«Em sembla tenir molta barra gastar-se mig milió d’euros en un moment en què el país estava en una de les crisis més importants. Felip ha intentat desmarcar-se de les accions corruptes del seu pare, però hi ha evidència que ha sigut beneficiat. Pensem que el rei Felip ha de donar explicacions», ha afegit.

Quan li han preguntat per les discrepàncies entre Unides Podem i el PSOE en aquest assumpte, ha afirmat que «fora de l’acord cada força política té la seva autonomia».