MEDI AMBIENT

El Parlament aprova la llei que crea l'Agència de Patrimoni Natural

JxCat, ERC, el PSC, comuns i la CUP voten a favor i Cs i PP en contra

zentauroepp13583142 paginas generalitat turismo  prineu comptal200615221241

zentauroepp13583142 paginas generalitat turismo prineu comptal200615221241 / JORDI PARETO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural, que ha sigut polèmica per les crítiques de representants del món rural, alcaldes i propietaris de terres i boscos, que consideren que s’ha plantejat sense el consens amb el territori.

La proposició, que s’ha votat en un ple reduït i amb vots delegats per les mesures contra el coronavirus, ha tirat endavant amb 90 vots favorables de JxCat, ERC, el PSC-Units, els comuns i la CUP, i 40 vots en contra de Cs i el PP.

La llei crea l’Agència de Patrimoni Natural, que tindrà per objectiu la «protecció, planificació, gestió, restauració, millora i estudi del medi natural de Catalunya, amb la finalitat de conservar el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, i garantir els serveis ambientals i les externalitats positives dels ecosistemes amb criteris d’integritat, sostenibilitat, persistència i eficàcia».

El text estableix que l’agència, amb personalitat jurídica pròpia, s’adscrigui al departament competent en medi ambient, «que promogui la participació de les administracions públiques, les entitats locals i les privades sense ànim de lucre i els consorcis en la gestió del patrimoni natural i que treballi d’acord amb un contracte programa aprovat cada sis anys i amb objectius bianuals».

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha celebrat l’aprovació de la llei: «Per fi tenim una eina que pot fer continuar avançant Catalunya en qüestions de patrimoni natural i progrés», i ha dit que és la culminació d’un treball fet durant molts anys.

Davant de la polèmica que ha generat la llei, ha assegurat que prenen bona nota de les demandes de part del sector i ha afegit que ha constatat que «el món rural reclama i necessita més atenció», però ha reivindicat que l’agència permet millorar les polítiques de conservació del medi natural i de protecció de la biodiversitat.

A favor

El diputat de JxCat Narcís Clara ha destacat que l’agència permetrà impulsar «polítiques de conservació del patrimoni natural viables, vigoroses i sostingudes en el temps», i que crear-la va en la línia de les polítiques ambientals de la UE.

El republicà Ferran Civit ha defensat que la llei suposa un canvi administratiu i no un canvi legislatiu al sector primari, i ha cridat tots els agents del territori a «definir un país més biodivers i productiu».

El socialista Jordi Terrades ha reconegut que fa falta una «reflexió sobre el malestar profund en una part del territori» que ha generat aquesta iniciativa, però ha reivindicat que la creació de l’agència permetrà reforçar les polítiques públiques per conservar el patrimoni natural.

Des dels comuns, Lucas Ferro ha lamentat que s’aprovi la creació de l’agència 14 anys després de plantejar-se per primera vegada: «Hem perdut una dècada», i ha remarcat que ha d’estar descentralitzada per involucrar el món rural.

La cupaire Natàlia Sànchez ha afirmat que aquesta llei ha sigut polèmica perquè modifica l’statu quo del món rural i suposa «la superació definitiva del poder de determinats sectors», i ha considerat que hauria d’haver sigut més ambiciosa.

En contra

Notícies relacionades

El diputat de Cs Francisco Javier Domínguez ha alertat que hi ha un «problema real de consens» amb el sector en aquesta llei i ha afirmat que l’Agència de Patrimoni Natural no pot fer res que no pugui fer una Conselleria de la Generalitat.

Alejandro Fernández (PP) ha apuntat que els detractors de la llei haurien de ser escoltats i ha argumentat que l’agència no és necessària perquè no hi ha consens al sector i genera «més burocràcia».