EN LA LÍNIA DE LES DECLARACIONS DE BUDÓ

Torra, sobre la gestió de la pandèmia: «La independència és l'única opció»

La Generalitat sol·licitarà aquest dilluns al Ministeri de Sanitat que permeti que les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin ja a la fase 3

Borrell respon a la Generalitat que «s'ocupi» de les competències que ja té abans de reclamar-ne més

zentauroepp53333164 12 03 2020 el presidente de la generalitat  quim torra  pres200509215641

zentauroepp53333164 12 03 2020 el presidente de la generalitat quim torra pres200509215641 / David Zorrakino - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat en el seu perfil de Twitter que «la independència apareix com l’única opció, per sobirania i recursos, de construir un país millor i més just». Aquest mateix diumenge ha anunciat que demanarà que tot Catalunya passi a la fase 3 aquest dilluns.

En un fil de missatges publicat a la xarxa social, el president ha enumerat una sèrie de preguntes i propostes que fa al president del Govern central, Pedro Sánchez. «És el moment d’analitzar com s’ha gestionat aquesta crisi. ¿Per què Espanya ha sigut un dels països més afectats? ¿Per què els sanitaris espanyols han sigut els més contagiats? Cal avançar i fer-ho críticament. I autocríticament. A la ciutadania li devem la veritat», ha escrit el president.

Arran del primer missatge, Torra prossegueix: «Tres lliçons apreses: 1. La centralització ha sigut un fracàs, 2. S’ha actuat lent i tard, i 3. Catalunya ha fet un esforç màxim de transparència pel que fa a les dades. Això encara no ha passat a Espanya. Cal conèixer totes les xifres, totes. Se’ls hi deu a tots els ciutadans», ha compartit. 

La independència com a única opció

Pel que fa a les propostes, Torra ha compartit en el mateix fil de missatges algunes peticions que li ha fet a Sánchez. Torra ha insistit en la necessitat de dur a terme reformes estructurals profundes i invertir en Salut, així com treballar en la integració social i sanitària real de les àrees residencials.

«Altre cop Catalunya ha vist els límits i presses de la situació política actual. Més que mai l’opció de la independència apareix com l’única que ens dona l’opció, per sobirania i recursos, de construir un país millor i més just, de futur i drets per a tothom, lliure», apunta el president.

Budó insisteix en la independència

La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha assegurat aquest diumenge que el president de la Generalitat, Quim Torra, «ha liderat comunicativament, donant la cara davant la ciutadania» durant la pandèmia del coronavirus per explicar el que no agrada sentir, segons ella.

Notícies relacionades

En la línia de les declaracions de Torra, la consellera de la Presidència ha assegurat que la pandèmia ha demostrat la necessitat que Catalunya es converteixi en un Estat independent: «Amb instruments d’Estat, la resposta a la crisi hauria pogut ser diferent de la que hem donat, entre altres coses perquè se’ns han pres unes competències importants». «Per tant, si ja ho teníem clar abans de la crisi, ara és doblement clara la necessitat de convertir-nos en un Estat», ha declarat en una entrevista a ‘El Nacional’.

El vicepresident de la Comissió Europea i exministre socialista, Josep Borrell, ha comentat aquest diumenge les polèmiques declaracions de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en què es relacionaven les morts per la Covid-19 amb la transferència de competències. En aquest sentit, Borrell ha demanat a la Generalitat que abans de demanar més competències, s’ocupi de les que ja té, «com la gestió de les residències»