El Govern aprovarà dimarts un decret amb mesures sanitàries per després de l'alarma

Sánchez ha anunciat que l'Executiu prepara una normativa per fer front a possibles rebrots

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057 / ANDRES BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pròxim 21 de juny s’ha establert al calendari de tots els espanyols com l’últim dia d’estat d’alarma, si l’evolució de l’epidèmia és favorable, després de gairebé tres mesos de restriccions a la mobilitat i un confinament que, a poc a poc, va quedant en el passat. No obstant, ¿què passarà si es produeixen rebrots en els pròxims mesos? Fa diverses setmanes que el Govern dona voltes a la possibilitat de reformar diverses lleis amb l’objectiu de no haver de tornar a recórrer a l’alarma en el cas que torni a ser necessari imposar el distanciament social. Amb aquesta idea al cap, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dimecres al Congrés, que el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve un reial decret llei que contingui totes les mesures sanitàries necessàries per fer front al coronavirus davant de futures onades.

«Prevenció, contenció i coordinació». Sobre aquests pilars s’estructurarà aquesta norma que regirà el que el cap de l’Executiu ha optat per anomenar la «nova normalitat». Moltes de les mesures que s’hi recolliran ja s’han anat desenvolupant en diverses ordres ministerials des que va començar la crisi de la Covid-19. No obstant, totes aquestes regles decauran una vegada deixi d’estar vigent l’estat d’alarma, per la qual cosa és necessari que s’incloguin en un nou reial decret llei. 

Els acords

Notícies relacionades

Des de fa diverses setmanes, els partits de l’oposició han exigit a Sánchez que deixi d’aplicar l’alarma i busqui altres possibilitats que, diuen, serien menys nocives per a l’economia espanyola. En aquest sentit, l’acord firmat amb Cs perquè recolzés l’última pròrroga de la mesura excepcional contemplava «culminar el pla B perquè no s’hagi de tornar a activar l’estat d’alarma si hi ha rebrots».

 Tot i així, diversos membres de l’Executiu, entre els quals el mateix Sánchez, ha insistit durant els últims dies que no existeix cap altra mesura que permeti restriccions a la mobilitat per evitar l’expansió del coronavirus. Així, en cas que fos necessari confinar una població determinada, la decisió correspondria al Govern autonòmic, amb l’aval d’un jutge, com va succeir en el cas de la ciutat d’Igualada.