CRISI A LA GUÀRDIA CIVIL

Interior admet ara que va cessar Pérez de los Cobos per no comunicar actuacions

El departament de Marlaska, obligat a donar explicacions després de la publicació d'una nota reservada en què es demana la destitució

El ministre explica al Senat que la directora de la Guàrdia Civil només va preguntar al coronel per les filtracions de la investigació

undefined52833666 madrid  18 03 2020   el ministro del interior  fernando gran200320182743

undefined52833666 madrid 18 03 2020 el ministro del interior fernando gran200320182743 / Mariscal

7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat aquest dimarts al Senat que la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, preguntés al coronel Diego Pérez de los Cobos per la investigació que l’institut armat realitza per a la jutge Carmen Rodríguez Medel, que al Jutjat número 51 de Madrid instrueix una denúncia sobre la concessió de permisos per a la manifestació del 8-M a Madrid.

I el titular d’Interior ho ha fet aportant una tercera versió per al cessament del coronel que dirigia la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid: es tractava de saber per què s’havia filtrat informació. Segons Grande-Marlaska, l’informe que va elaborar un equip de policia judicial de la Guàrdia Civil «va arribar a l’autoritat judicial com ha de ser. Dijous [21 de maig] a la nit es va filtrar aquest informe tot just ser entregat al jutjat. I això preocupa la directora de la GC i el secretari d’Estat, als quals dono total suport. La directora va requerir què passava amb aquesta filtració, que és un delicte de revelació de secrets». 

El ministre ha negat taxativament que tingui intencions de dimitir i amb el mateix èmfasi ha assegurat: «Ni aquest ministre ni cap persona del seu departament no han demanat cap informe, accés al contingut de cap informe, ni s’han ingerit en la tramitació».

El grup Popular al Senat li ha preguntat si pensava dimitir, ja que «la seva situació política és insostenible», ha dit el senador Fernando Martínez Maíllo, per a qui «al senyor Pérez de los Cobos se l’hauria d’ascendir, no cessar». El senador ha acusat el ministre: «Vostè ha mentit tota la societat espanyola. No pot estar ni un minut més al capdavant del ministeri. Vostès han pretès fer un estat silent, un estat controlat. Vostès pretenen tapar la seva pròpia negligència en la gestió de la pandèmia». «Per repetir falsedats, les mateixes no generen veritat», li ha respost el ministre.

Recolzament del Govern

«Intromissió, cap», havia recalcat la ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, tan sols dues hores abans, en la roda de premsa celebrada aquest dimarts a la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres. L’Executiu ha fet pinya entorn de la versió que va donar la setmana passada el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, del cessament del coronel en cap de la comandància madrilenya de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos.

El ministre havia negat reiteradament la setmana passada cap afany d’ingerència en l’actuació de la jutge que instrueix una denúncia per suposada rellevància penal en l’autorització de la manifestació del 8-M a Madrid. Per la ministra portaveu, «s’ha posat de manifest que no hi ha hagut absolutament cap intromissió ni cap ingerència en les actuacions judicials. Al contrari: s’han evacuat de manera regular els informes i les actuacions d’auxili judicial que s’han sol·licitat per part de la judicatura», ha dit, per afegir: «Insisteixo: no hi ha hagut cap tipus d’intromissió ni d’ingerència per part de la Guàrdia Civil ni de cap comandament del Ministeri de l’Interior».

Nota interna

El cessament de Pérez de los Cobos ha sigut un dels temes centrals en la roda de premsa de la Moncloa, després que aquest matí transcendís en El Confidencial una nota interna de la directora de la Guàrdia Civil en què es demana al secretari d’Estat de Seguretat el cessament del coronel «per no informar del desenvolupament d’investigacions i actuacions» de l’institut armat com a policia judicial, s’entén que en el cas que instrueix la jutge Rodríguez Medel, si bé no se cita textualment en la nota coneguda aquest dimarts.

Després de la publicació de la informació d’‘El Confidencial’, aquest mateix dimarts Interior ha admès que el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid es va produir per haver incomplert «el procediment de comunicació d’actuacions», tot i que ha remarcat en una nota als mitjans que es refereix «als efectes de coneixement, no del contingut».

María Jesús Montero ha intentat explicar que «la falta de confiança inclou molts aspectes. Els càrrecs de lliure disposició han de tenir el recolzament dels equips que arriben als diferents ministeris. La remoció d’un càrrec de confiança no té cap justificació; s’ha de fer quan un entén que hi ha altres persones que poden desenvolupar en millor mesura les actuacions d’impuls que un vol donar».  I, amb aquesta explicació, ha secundat la versió donada per Grande-Marlaska del cessament com a resultat d’una pèrdua de la confiança en un càrrec de lliure designació i, a més, d’un procés de remodelació de la cúpula de la Guàrdia Civil.

El ministre de l’Interior «té tot el recolzament del Govern d’Espanya i del president del Govern. És una persona d’un reconegut prestigi personal que ha sigut impecable en tota la seva trajectòria. És una persona volguda pel conjunt del Govern i dels ciutadans», ha remarcat la ministra portaveu.

La directora general de la Guàrdia Civil ha sigut objecte d’una altra expressió de suport, però sense elogis. Per la ministra portaveu, «la directora general de la Guàrdia Civil té dret a conformar els seus equips. Hi ha un nombre de comandaments que són de lliure designació. Li correspon a la mateixa directora elegir. Així ha funcionat sempre. Crida l’atenció l’interès que tenen alguns per fer d’aquesta remoció una cosa aliena a la normalitat».

«Per no informar»

La nota interna de María Gámez revelada aquest dimarts esmenta la pèrdua de confiança i argumenta que el cessament es demana «per no informar del desenvolupament d’investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil en el marc operatiu i de policia judicial amb finalitats de coneixement». En concret, el Ministeri remarca que el cessament va tenir lloc perquè es va incomplir el procediment de comunicació d’actuacions, als sols efectes de coneixement, no del contingut d’aquestes, que es deu a la direcció de la Guàrdia Civil a través de la cadena de comandament».

«La confiança és un element nuclear en un càrrec com el que ocupava el coronel, per a qui va ser nomenat de forma discrecional,  i que per al qual es necessiten les més altes cotes de neutralitat, professionalitat i comunicació», recalca Interior, abans de posar èmfasi que ni en el Ministeri ni en l’institut armat van tenir accés a l’informe, malgrat que aquest es va arribar a filtrar «abans fins i tot que les parts personades en el procés tinguessin accés a aquest informe».

La jutge va manar parar

Fonts del Ministeri de l’Interior han explicat a Efe que el coronel Diego Pérez de los Cobos va comunicar al ministeri que havia sigut comissionat per la jutge com a policia judicial per a la investigació del 8-M i que va informar després que la magistrada havia demanat paralitzar les actuacions durant l’estat d’alarma.

De los Cobos, segons aquestes fonts, va comunicar a través del llavors director adjunt operatiu, Laurentino Ceña, el mandat de la jutge per actuar com a policia judicial en la causa que investiga la relació dels actes del 8-M amb els contagis de la Covid-19 i si el Govern en coneixia els riscos.

Un atestat preliminar de la investigació, que recull diversos judicis de valor, falòrnies i imprecisions, va ser donat a conèixer la setmana passada. El firmen un capità i un tinent de la Guàrdia Civil com a instructor i secretari. Tots dos van realitzar l’informe amb una rapidesa poc freqüent.

El PP i Cs demanen la dimissió de Marlaska

En les seves compareixences públiques d’aquests últims dies, Grande-Marlaska sempre ha deslligat la destitució i els relleus a la cúpula de la Guàrdia Civil de la investigació judicial sobre l’inici del contagi de coronavirus i el cas del 8-M.

Divendres passat al Senat, davant les reiterades crítiques, el ministre va assegurar que ni ell ni ningú del seu departament o de la Guàrdia Civil havia demanat l’informe remès a la jutge Carmen Rodríguez-Medel.

Després que hagi transcendit aquesta nota classificada com a «reservada», el PP i Ciutadans han demanat la dimissió de Marlaska. «El ministre va mentir en seu parlamentària i en roda de premsa. Ha de dimitir immediatament», ha afirmat rotundament el secretari general del PP, Teodoro García Egea, a Twitter, mentre que Edmundo Bal, diputat de Ciutadans, ha tornat a demanar la seva dimissió.

Primer moviment de Gámez

Notícies relacionades

Aquest mateix dilluns, Gámez va assegurar que «toca mirar cap endavant», en la seva primera reunió amb la nova cúpula de comandament, liderada pel director adjunt operatiu (DAO), Pablo Salas, i el comandament d’operacions, Félix Blázquez.

El mateix dia, el BOE recollia el cessament del general de la Guàrdia Civil a les Canàries, després de la sortida dels números 2 i 3 de l’institut armat, arran del cas de Pérez de los Cobos.