DESPRÉS DEL PACTE CS-PSOE

ERC i JxCat mantenen el rebuig de la pròrroga

Els republicans emplacen Sánchez a decidir quin és el seu soci al Congrés

El Govern insisteix en el 'no' i demana reprendre la taula de diàleg bilateral

49213584 59

49213584 59

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El pacte aconseguit entre el PSOE i Ciutadans pel qual la formació taronja recolzarà la nova pròrroga de l’estat d’alarma allunya la possibilitat que els partits independentistes catalans facilitin amb el seu vot aquesta pròrroga en la votació d’aquest dimecres al Congrés.

Fonts d’ERC van assenyalar després del pacte de socialistes i Unides Podem que les seves reivindicacions continuaven intactes. És a dir, sense resposta per part de la Moncloa. Els republicans volen posar fi al comandament únic i que retornin les competències a la Generalitat perquè pugui decidir sobre el desconfinament. ERC també reclama el que ja ha acceptat el PSOE –una pròrroga de només 15 dies de l’estat d’alarma–, així com la modificació de la llei de Salut Pública per evitar continuar utilitzant l’estat d’alarma com a mecanisme. També exigeix Esquerra un permís retribuït per als pares i mares que hagin de fer-se càrrec dels seus fills a causa del confinament i que els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit per atendre les necessitats socials. ERC planteja en clau política una altra exigència: posar data a la taula de negociació entre el Govern i la Generalitat sobre el conflicte català.

Soci preferent

Els republicans adverteixen a l’Executiu de Pedro Sánchez que li correspon a ell decidir quin és el seu soci preferent per a la legislatura.

Notícies relacionades

En paral·lel, també Junts per Catalunya ha refredat les escasses possibilitats que existien que el seu vot passés del ‘no’ a l’abstenció. Els postconvergents admeten que el recolzament de Ciutadans als socialistes allunya l’entesa. No en va, JxCat manté un llenguatge contundent contra la gestió de la pandèmia per part de Sánchez.

«Si no es retornen totes les competències no podem donar suport a la mesura», va insistir ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa telemàtica en la qual també, com ERC, va demanar reprendre la taula de diàleg «perquè el conflicte polític s’ha de resoldre des del diàleg malgrat que desgraciadament en la gestió d’aquesta crisi hem vist que el diàleg no era el que s’establia més entre governs, ens allunya de la resolució del conflicte», va afirmar la portaveu, per a qui no es pot reprendre la taula si la Generalitat no ha recuperat totes les seves competències. Amb tot, el Govern assumeix que la negociació es duu a terme amb ERC i JxCat.