després de la suspensió del 5-a per la Covid-19

Urkullu i Feijóo convoquen eleccions a Euskadi i Galícia per al diumenge 12 de juliol

El 'lehendakari' basc i el president de la Xunta han citat els seus governs per fixar els comicis autonòmics

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ‘lehendakari’ del País Basc, Iñigo Urkullu, i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, han anunciat la convocatòria d’eleccions per al diumenge 12 de juliol, després d’haver escoltat els partits polítics i d’haver-ho deliberat amb els seus governs de manera extraordinària.  El polític del PNB firmarà el decret d’eleccions aquesta mateixa tarda i es publicarà dimarts en el Butlletí Oficial del País Basc (BOPV).  Urkullu, que va convocar el seu gabinet abans que Feijóo, ha anunciat la seva decisió després que ho fes el mandatari del PP. En els dos casos, les eleccions autonòmiques se celebraran més de quatre mesos després del 5-A suspès per la pandèmia de la Covid-19.

Urkullu s’ha compromès a deixar sense efecte les eleccions si es reprodueixen les circumstàncies en les quals es trobava Euskadi amb el coronavirus: segons ha assegurat, en aquest cas, hi hauria alternativa per celebrar els comicis abans del 25 d’octubre. Al seu parer, el mes de juliol «ofereix garanties», i ha apuntat que, si es tornessin a reproduir les circumstàncies que van conduir a deixar sense efecte la convocatòria per al 5 d’abril, el seu compromís serà tornar a anul·lar la nova convocatòria, i hi hauria alternativa per celebrar els comicis abans del 25 d’octubre.

«És important recordar que convocar les eleccions respon, primer, a un dret fonamental de la ciutadania que s’ha de respectar, i segon, és una obligació legal que he de complir», ha explicat.

Cinquanta-quatre dies de termini

«He d’elegir entre el que em recomanen per escrit els experts sanitaris o el rebuig de les opinions d’alguns partits de l’oposició (PSdeG, BNG i En Comú). El més prudent és seguir les recomanacions dels experts sanitaris i legals», ha argumentat Feijóo, que ha dit que és el més «prudent», ja que «deixar passar el temps augmenta les incerteses i la inseguretat sanitària i jurídica».

Els informes sanitaris esgrimits per Feijóo avalen aquesta data com la més segura, al ser la més pròxima al principi de l’estiu per a la qual pot convocar, ja que legalment han de transcórrer 54 dies entre la crida a les urnes i la votació. Perquè es compleixi aquest marge temporal, el decret electoral hauria de publicar-se com a molt tard en l’edició d’aquest dimarts del Diari Oficial de Galícia (DOG). A més, el DOG publica aquest dilluns l’acord aprovat en l’últim Consello de la Xunta que ajusta la situació d’emergència sanitària en el marc jurídic derivat de l’últim estat d’alarma, que deixa via lliure a les urnes.

Avalat per la junta electoral i publicat en el Diari Oficial de Galícia (DOG) el 18 de març, el decret gallec determinava, al marge de la suspensió dels comicis, el protocol a seguir per a una nova convocatòria. Però, davant el contingut d’aquest decret, als compromisos del qual s’aferra l’oposició, té un paper clau la norma aprovada al Congrés per prorrogar l’últim període de l’estat d’alarma a Espanya, a l’incorporar una esmena del PNB que dona via lliure, des d’una perspectiva jurídica, per a la celebració dels comicis autonòmics.

Autonomies en paral·lel

Des que Feijóo va admetre que buscava la «quinzena més segura» per a les eleccions, els passos del president gallec i del basc han anat en paral·lel. Fins i tot van escoltar els partits el mateix dia. Havien coincidit també a convocar per al 5-A, tot i que tant a Euskadi com a Galícia es van suspendre els processos a causa de la crisi sanitària. 

Notícies relacionades

El 5 d’abril hauria sigut la quarta vegada consecutiva des del 2009 que gallecs i bascos acudirien alhora a les urnes. La primera coincidència la va provocar més de 10 anys enrere Juan José Ibarretxe, que es va sumar a la data prèviament elegida a Galícia pel llavors president autonòmic, el socialista Emilio Pérez Touriño.

Aquell 1 de març del 2009, Feijóo va recuperar la Xunta per al PP i, des d’aleshores, va secundar les dues dates que van fixar els presidents bascos per als comicis autonòmics: primer amb el socialista Patxi López, que va decidir avançar-los al 21 d’octubre del 2012, i després, el 25 de setembre del 2016, ja amb Urkullu en la Presidència.

zentauroepp53454080 200518124533

zentauroepp53454080 200518124533