PICABARALLES A LA CAMBRA CATALANA

Un micròfon obert revela una maniobra de JxCat contra Torrent

El vicepresident del Parlament va buscar una pinça amb Cs per perjudicar el cap de la Cambra

Càrrecs d'ERC demanen la dimissió de Josep Costa per «conspirar» contra els republicans

torrent

torrent

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un micròfon obert just abans de començar la reunió telemàtica de la Mesa del Parlament d’aquest dimarts ha deixat al descobert uns comentaris del vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, de JxCat, contra el president de la institució, Roger Torrent, d’ERC. Diversos càrrecs republicans han demanat la dimissió de Costa per «conspirar» contra el cap del legislatiu català.

Costa, segons ha avançat Nació Digital i han confirmat a Efe diverses fonts coneixedores de la reunió, parlava per telèfon sense haver silenciat el micròfon de l’ordinador des del qual ja estava connectat a la videoconferència que anaven a mantenir just després els membres de la Mesa.

«Ho estàvem sentint tots», comenta a Efe una de les persones que anava a participar en la reunió de la Mesa, òrgan en el qual al llarg de la legislatura Costa i Torrent, que mantenen una relació de tibantor, han xocat en múltiples ocasions. «Costa s’ha deixat un micròfon obert i s’ha escoltat com conspirava contra Torrent», assenyala una altra de les fonts consultades.

Entre vicepresidents

En concret, Costa –un dels dos representants de JxCat a la Mesa, que juntament amb els dos d’ERC conformen la majoria independentista en aquest òrgan– conversava en aquell moment amb el vicepresident segon del Parlament, Joan García, de Ciutadans.

En la conversa han parlat d’un dels assumptes tractats després a la reunió de la Mesa, que ha aprovat per majoria destinar el romanent parlamentari corresponent a 2019 –més de dos milions d’euros– a centres d’investigació públics, atenció primària i hospitals, un donatiu que s’entregarà al Tresor de la Generalitat.

A través del micròfon obert s’ha escoltat a Costa comentar que aquest donatiu no havia d’acabar en «una foto de Torrent» amb el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, també d’ERC.

«El que vulgui fer-se campanya personal, que se la pagui», ha assenyalat Costa al seu interlocutor de Ciutadans, i ha defensat que no es faci entrega de cap xec ni hi hagi cap acte formal, sinó que els diners siguin entregats mitjançant una transferència.

Rèplica sarcàstica

Ja en la reunió de la Mesa, Torrent ha proposat donar aquesta quantitat de diners a la Generalitat a través d’una transferència per assegurar que «ningú, sobretot el vicepresident primer, se senti incòmode», ha comentat en to sarcàstic.

El vicesecretari general d’ERC Isaac Peraire s’ha fet ressò de la notícia des de Twitter i s’ha preguntat: «¿Ja ha dimitit Josep Costa?». El portaveu nacional de Jovent Republicà, organització juvenil del partit, Pau Morales, ha denunciat: «Conspirar sense escrúpols amb l’unionisme, encegat per fer la traveta al company independentista, el fa inmereixedor del càrrec que ostenta. Josep Costa ha de dimitir. És un clar obstacle a la cooperació i unitat d’acció de l’independentisme».

També el diputat d’ERC al Parlament Jordi Orobitg ha criticat el vicepresident primer del Parlament: «Res de nou. Sempre ha reivindicat la unitat. Per a la consecució dels seus objectius personals i partidistes, és clar...». La seva companya d’escó Núria Picas ha carregat així mateix contra Costa: «Això d’aquest home comença a ser preocupant», ha afirmat.

La secretària de Transició Ecològica d’ERC, Sílvia Casola, és una altra de les veus que han demanat la dimissió de Costa: «Doncs ja em perdonareu, però això és molt greu. I no és la primera, ni la segona de Josep Costa. No faré cap llista, però avui mateix hauria de dimitir».

JxCat evita contestar

Notícies relacionades

Fins i tot l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha sortit al pas de la polèmica: «¡Quin nivell tenen alguns representants públics! Ara mateix encara fa més mal tant tacticisme i partidisme».

Fonts de JxCat consultades per Efe han evitat respondre a les crítiques, han remarcat que es tractava d’una «conversa privada» entre Costa i García, responsables de les qüestions econòmiques del Parlament, i que no hi havia cap «conspiració» contra Torrent.