09 jul 2020

Anar al contingut

EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Cronologia de les quatre fases de desescalada del coronavirus a Espanya

El pla es començarà a desenvolupar a partir del 4 de maig i durarà fins a vuit setmanes

El Periódico

El pla de desescalada del Govern en la lluita contra el coronavirus tindrà quatre fases abans d’arribar a una «nova normalitat» i inclourà un màxim de vuit setmanes, fins a finals de juny. La unitat d’aplicació serà la província o l’illa, de manera que cadascuna pot avançar a diferent ritme i passar d’una fase a l’altra en funció de com es compleixin els marcadors que s’estableixin.

La fase 0 començarà el 4 de maig a tot Espanya amb l’excepció de les illes de Formentera (Balears), La Gomera, La Graciosa i El Hierro (Canàries), que se situaran ja en la fase 1 per la baixa incidència del Covid-19 en aquests territoris.

L’objectiu del Govern és que una setmana després, l’11 de maig, totes les províncies entrin en la fase 1. A partir d’aquí, cada fase durarà almenys dues setmanes. Aquestes són les principals mesures que s’aplicaran en cada una de les fases.

FASE 0 o DE PREPARACIÓ: 4 DE MAIG

Exercici físic: sortides individuals, previstes per abans, el 2 de maig.

Esportistes professionals i federats: obertura d’entrenaments individuals i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

Obertura de locals i establiments: amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com ara restaurants amb servei de menjar per poder endur a domicili sense consum al local. El servei s’haurà de prestar amb la màxima protecció.

Locals públics: llarg d’aquesta fase 0 s’intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per preparar el començament de la següent fase.

- Perruqueries: podran donar servei als clients a partir del dia 4 si és amb cita prèvia, segons fonts governamentals.

FASE 1 o INICIAL: 11 DE MAIG

Petit comerç: en funció dels criteris, es permetrà l’inici parcial de certes activitats, obertura del petit comerç sota condicions estrictes de seguretat excepte els centres o grans parcs comercials, «on són més probables les aglomeracions i s’incrementa la mobilitat per desplaçar-s’hi».

- Restauració i hotels: es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 30% en hostaleria i l’obertura d’hotels i d’allotjaments turístics excloent-ne zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

- Perruqueries: en aquesta fase els usuaris podran anar ja sempre que l’establiment hagi pres mesures de seguretat i higiene per garantir que s’impedeixen els contagis.

- Horari preferent per a persones grans: en l’obertura de locals en la fase 1 s’inclourà un horari preferent per a les persones de més de 65 anys, que són el col·lectiu més vulnerable al Covid-19.

Sector agroalimentari i pesquer: aquests sectors reprendran les activitats que mantenien restriccions.

Llocs de culte: els llocs de culte podran obrir limitant l’aforament a un terç.

Centres d’alt rendiment esportiu: es contempla l’obertura de centres d’alt rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades, si és possible torns i si és possible es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

FASE 2 o INTERMÈDIA: 25 DE MAIG

- Restauració: s’obrirà l’espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i només per a servei de taules.

Educació: Tot i que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase se’n recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys hi puguin acudir si els dos pares han de treballar presencialment i per celebrar l’EBAU.

Centres de menors i persones amb discapacitat: les persones que viuen en centres de discapacitat o de menors podran rebre visites en aquesta fase.

Cines, teatres i auditoris: obertura de cines, teatres, auditoris i espais similars amb butaca preassignada i limitació d’aforament d’un terç.

Monuments, exposicions: seran possibles visites a monuments i equipaments culturals, com ara sales d’exposicions i sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

- Espectacles culturals: es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament, i a l’aire lliure seran possibles quan congreguin menys de 400 persones sempre que sigui assegut.

- Llocs de culte: hauran de limitar el seu aforament al 50%.

Caça i pesca: represa de la caça i pesca esportiva.

Bodes: segons el pla de desescalada, els casaments es podran celebrar a partir de la fase 2. Fonts de l’Executiu expliquen que aquesta decisió s’ha pres partint dels criteris que s’aplicaran a hotels i restaurants.

FASE 3 o AVANÇADA: 8 DE JUNY

Mobilitat i transport públic: una vegada es compleixin marcadors, es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la mascareta fora de la llar i dels transports públics.

Comerç: en l’àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de dos metres.

Restauració: en restauració, es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació, si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.

Residències: Els familiars podran visitar la seva gent gran a les residències a partir d’aquesta fase.

FASE 4 o NOVA NORMALITAT: 22 DE JUNY

Mobilitat: es permetran els desplaçaments entre províncies.

Transport públic: ús altament recomanable de mascaretes en el transport públic.

Platges: reobertura.