El Govern afirma que el desconfinament de menors del Govern s'«acosta» al de la Generalitat

Budó proposa que se segueixin les «recomanacions» del Govern d'una sortida per franges horàries

La Generalitat evita detallar com incrementaran els ingressos i demana més diners a l'Estat

budo-gene

budo-gene

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat sobre el pla de desconfinament de menors detallat pel Govern espanyol, diferent de la proposta de la Generalitat, que és una «rectificació» que s’«acosta» a la iniciativa del Govern. «Venen cap al nostre territori», ha afirmat Vergés en la roda de premsa telemàtica diària del Govern.

«Hem establert que aquesta mesura de menors pogués ser de la forma més segura, ells no diferencien franges horàries, diuen de 9 h a 21 h, nosaltres considerem que havíem de tenir en compte hores lectives d’escoles, i tenir en compte horaris d’entrada i sortida dels llocs de treball, l’objectiu és com menys gent al carrer millor», ha valorat. 

Seguir les «recomanacions» del Govern

A la pregunta de si s’ha de seguir el pla de menors de la Generalitat o el del Govern, la portaveu Meritxell Budó, ha afirmat que «entenem que les famílies poden fer cas de les recomanacions de la Generalitat perquè es tracta que els nens i joves puguin començar a sortir del carrer com a mesura excepcional, intentant evitar al màxim els contagis». Budó no ha donat per fet el pla estatal al detall i ha afegit: «Considerem que les sortides han de ser graduals, que [els menors] puguin sortir per franges per evitar els contactes».

Pressupostos

Respecte a l’aprovació dels Pressupostos del 2020 aquest divendres al Parlament, amb el previsible recolzament dels comuns, Budó ha evitat detallar l’increment d’ingressos addicionals que es produirà després de l’aprovació dels comptes, a causa de la crisi sanitària, més enllà dels 1.800 milions d’euros addicionals que el Govern ha calculat que seran necessaris per afrontar la pandèmia.

La portaveu ha demanat recolzament a la resta de partits de l’oposició, si bé ha admès que no es disposa del detall dels canvis pressupostaris a partir de l’aprovació inicial d’aquest divendres, que aniran més enllà dels 1.800 milions d’euros ja anunciats, juntament amb una reducció d’ingressos. El que sí que ha fet és reclamar diners a l’Estat: «Que el govern injecti liquiditat al Govern necessària per afrontar la pandèmia». Preguntada sobre si incrementaran la política fiscal –els impostos– per generar més ingressos, Budó s’ha limitat a afirmar que en el projecte inicial del pressupost «ja ho hem fet».

Sant Jordi al juliol, també en dubte

Notícies relacionades

Sobre la celebració de Sant Jordi el 23 de juliol, Budó ha afirmat que «espero que ho puguem celebrar, ja que en una entrevista a ‘El Punt Avui’, el president Quim Torra afirma que «ja es veurà» si se celebra. «Ho anirem veient en funció de com evoluciona la pandèmia», ha precisat, preguntada sobre les paraules de Torra.

Menys de mil crítics

Vergés ha informat, sobre l’evolució de la pandèmia, que aquest dijous és el primer dia que es baixa de la xifra de mil persones ingressades en unitats de «crítics» per Covid, per la qual cosa a Bellvitge i altres hospitals es poden recuperar llits de crítics per a altres patologies. Amb tot, Vergés ha advertit que la recuperació és «molt lenta» i ha insistit en l’esforç «ingent» del sistema sanitari per atendre tothom, en relació amb les places de malalts crítics.