HO HA COMUNICAT ALS PRESIDENTS AUTONÒMICS

El Govern central planeja oferir hotels i palaus de congressos a les persones positives sense símptomes

Sánchez ha sol·licitat als líders autonòmics que passin una llista d'aquestes instal·lacions, poliesportius i albergs

El personal sanitari i de les residències seran els primers col·lectius en què s'intentarà la detecció precoç

jmexposito52796722 el presidente del gobierno  pedro s nchez  durante la videoc200322101945

jmexposito52796722 el presidente del gobierno pedro s nchez durante la videoc200322101945 / Moncloa

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Juan Ruiz Sierra

En la videoconferència dominical d’aquesta setmana, Pedro Sánchez va acudir amb una llista de deures per als presidents autonòmics, que van aprofitar per mostrar el seu malestar per la falta del material promès pel Govern espanyol per fer front a la pandèmia i per haver aprovat el permís retribuït recuperable sense consultar-los.

Segons fonts presents en la reunió i els detalls que van facilitar després els dirigents, Sánchez els va reclamar: informació sobre les persones mortes en residències públiques i privades, dades precises de quan van començar amb la febre i el malestar els malalts que tenen controlats i una llista d’hotels, poliesportius i palaus de congressos que puguin ser condicionats per ser utilitzats per infectats per Covid-19 sense símptomes. El cap de l’Executiu va donar a conèixer així un pla que la Moncloa espera implementar en la fase de transició.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que també va assistir a la videoconferència, va concretar després, en una roda de premsa, que a aquestes instal·lacions hi podran anar els ciutadans que ho vulguin perquè no puguin assegurar-se un bon aïllament a casa seva. Però per poder fer aquest examen massiu a la població i aturar el virus que pretén el Govern necessitarà milions de «test ràpids» i que detectin el contagi de manera precoç amb què encara no compta.

«Treballar amb anticipació»

Ara per ara, l’Executiu ha encarregat cinc milions de proves que tenen una sensibilitat del 80% per als malalts que ja porten set o més dies infectats. Si acaben d’iniciar els símptomes, aquesta sensibilitat només és del 64%, segons el ministeri. Illa va explicar que un milió d’aquests cinc s’ha començat a repartir aquest diumenge per totes les comunitats autònomes. Seran el complement als anomenats PCR (proteïna C reactiva), que requereixen una tècnica més laboriosa, però que detecten la infecció des del primer dia. Illa va concretar que els tests que està repartint entre les comunitats es destinaran a hospitals i residències, els col·lectius en què el virus té més prevalença.  

El pla d’aïllar de manera general els asimptomàtics, que s’executaria en la fase de transició a la qual encara no s’ha arribat, és una opció que està treballant el Govern, va apuntar Illa. «És la nostra obligació treballar amb la màxima anticipació per tenir diverses opcions obertes i poder donar-les als ciutadans», va assegurar amb referència a la llista d’hotels i poliesportius per als asimptomàtics.

Juanma Moreno (PP), president d’Andalusia, va reclamar a Sánchez un calendari de l’arribada dels tests i de la resta de material sanitari. La queixa de l’escassa ajuda de l’Estat per als subministraments d’aquest recursos va ser una constant en la reunió amb el cap de l’Executiu. El president, Quim Torra; el regionalista Miguel Ángel Revilla, president de Cantàbria; Alfonso Fernández Mañueco (PP) a Castella i Lleó i Isabel Díaz Ayuso (PP), des de Madrid, també van protestar per aquesta raó. 

Díaz Ayuso va tenir una intervenció en general molt crítica amb la gestió de Sánchez tot i que va acabar dient, segons fonts presents en la videoconferència, que «Espanya està fent un bon paper en general» si es miren els nombres d’altes. La dirigent del PP tem que una «segona onada» de contagis a la tardor «arruïni definitivament» l’economia. En aquest context es va preguntar què passarà d’aquí a uns mesos si hi ha un repunt d’infectats perquè «Madrid i Espanya no es poden permetre aquest confinament». Amb aquestes paraules ho va explicar ella mateixa hores després en una entrevista a Telemadrid. La presidenta va recomanar preparar una campanya de turisme nacional per a l’estiu.

Revilla també va mostrar el seu desig que la lluita de la pandèmia es guanyi abans de l’estiu, quan el sector del turisme registra les seves millors xifres. És la principal indústria del país, ha dit el president de Cantàbria en la videoconferència. «No fos cas que matem el virus, però morim totsamb ell», es va lamentar.

Puig recolza les ‘arques de Noé’

Ximo Puig, des del País Valencià, va aplaudir la proposta que prepara la Moncloa per als asimptomàtics i va batejar aquestes instal·lacions com les «arques de Noé».

Respecte a la necessitat de tornar a firmar uns nous Pactes de la Moncloa, com els que es van fer el 1977 després de la greu crisi econòmica del petroli, una idea que Sánchez va defensar dissabte, Puig ha dit que els veu necessaris perquè aquesta és la catàstrofe més greu que ha patit Espanya després de la guerra civil.

També Guillermo Fernández-Vara, president d’Extremadura, i Mañueco (Castella i Lleó) van aconsellar treballar amb les comunitats autònomes per assolir un gran pacte d’Estat per sortir de la crisi sanitària.

La queixa de Feijóo 

Alberto Núñez Feijóo (PP), president de la Xunta, li ha dit a Sánchez que ell i la resta dels seus homòlegs es reuneixen amb ell els diumenges perquè «és bo» per a Espanya, però que també seria bo que als Consells de Ministres no es prenguessin decisions amb impacte en els pressupostos autonòmics. Es referia als fons d’ocupació i al decret que aquesta setmana ha tancat gairebé de manera total la producció de les grans indústries i la construcció. La Moncloa va aprovar que els afectats cobressin un «permís retribuït recuperable». Feijóo ha dit que tenia reservada una part d’aquests fons d’ocupació per a la indústria naval i l’automoció i ara ha vist com aquesta suma s’ha quedat «a mitges». 

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu li ha contestat que aquest decret, com estava previst, acabarà aquest dijous (després arriben els dies festius de Setmana Santa), però que el Govern estarà «molt atent» a l’evolució de les dades de la pandèmia per si s’hagués de tornar a fer. 

Recolzament als eurobons

Sánchez va aprofitar l’oportunitat per demanar als dirigents autonòmics el seu recolzament públic a la batalla que disputa a la Unió Europea: el Govern defensa la mutualització del deute públic, els eurobons. Fins ara, Pablo Casado, president del PP, no ho ha fet. El conservador s’ha queixat que Sánchez busca «enemics exteriors» i que aquesta crisi ha agafat Espanya amb un dèficit públic i un deute massa elevat per la gestió del socialista.