CRÍTIQUES A LES MESURES DEL GOVERN

Casado acusa Sánchez de mentir i li demana més diàleg

No recolzarà els decrets de l'acomiadament i el de l'aturada general si no fa canvis

Autonomies del PSOE insisteixen en la necessitat d'un tancament 'a mida'

zentauroepp52700678 pablo casado200309125113

zentauroepp52700678 pablo casado200309125113 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Casado va defensar la setmana passada que s’havia d’aturar tota activitat no essencial en algunes comunitats, com reclamaven alguns dels governs autonòmics del PP, però ara que Pedro Sánchez ha fet aquest pas a tot Espanya, creu que ho ha fet sense guardar les formes i sent deslleial. L’enuig de Casado es va traduir en un avís: el seu grup parlamentari no convalidarà el decret de la prohibició temporal dels acomiadaments justificats pel coronavirus ni tampoc el del tancament gairebé total per limitar els desplaçaments si no es modifiquen alguns aspectes com el dels «permisos obligatoris» retribuïts per les empreses. L’advertència pot tenir un impacte limitat. Aquests decrets lleis s’apliquen des del primer dia, però el Congrés en té 30 per convalidar-los o derogar-los. Aquesta setmana no hi ha ple i no se sap si la pròxima n’hi haurà, ni si havent-n’hi (per prorrogar una altra vegada l’estat d’alarma, per exemple) aquestes iniciatives s’inclouran perquè siguin votades. 

El líder conservador va arribar a acusar ahir l’Executiu d’haver-li «mentit» i de donar xifres que «no eren certes» a les autonomies. Va citar una conversa entre ell i el president del Govern, en la qual, segons Casado, Sánchez li va demanar que no condicionés el seu recolzament a la pròrroga de l’estat d’alarma de dimecres passat a l’enduriment de les mesures perquè l’Executiu no arribaria a aquell extrem. «Però després fa el contrari, així que o se m’oculta informació o no se’m va dir la veritat», va afegir. Casado també va denunciar que la Moncloa ha ofert «xifres que no eren certes» sobre els «terminis» i el «material sanitari». «Que digui ja la veritat. On és, com està arribant, en quines condicions i quan es garantirà la plena protecció del personal», va denunciar en una roda de premsa telemàtica amb preguntes directes de la premsa.

Qui paga els permisos retribuïts

El líder del PP creu que hi ha marge perquè els dos decrets, que no va consultar amb ell ni amb els governs autonòmics ni amb les patronals, va apuntar, siguin modificats. «El pes del cost de la crisi no pot caure en les empreses sinó en l’Estat», va reclamar amb referència als «permisos retribuïts obligatoris» que hauran d’abonar les empreses els dies en què el tancament gairebé total estigui en vigor (des d’aquest dilluns i fins al 9 d’abril). Casado veu el Govern arrossegat per l’agenda «radical» de Pablo Iglesias. «No podem remar en la mateixa direcció si anem al precipici; així no», va lamentar.  

El dirigent conservador tampoc va empatitzar amb la batalla que Sánchez està lliurant a la Unió Europea, on dijous va exigir un impuls clar davant de la crisi econòmica pel Covid-19. Casado va evitar carregar contra la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb la qual comparteix família europea, i va lamentar que el president del Govern busqui «enemics exteriors».  

Governs autonòmics del PSOE

El Govern no va voler respondre a la llista d’ofenses de Casado. «No entraré en aquestes polèmiques. Hi haurà un dia en què podrem discutir l’eficàcia de les mesures. [...] Ara no volem que res ens distregui», va afirmar el ministre de Transport, José Luis Ábalos, en una roda de premsa a la Moncloa.

Notícies relacionades

Però les crítiques per la falta de diàleg també li van arribar de Ciutadans, el PNB (soci en la investidura) i fins i tot per autonomies governades pel PSOE, com Castella-la Manxa, Navarra, les Balears i les Canàries. Els quatre executius es van queixar de la falta de flexibilitat per adaptar el tancament a cada territori.

En canvi, el PDECat va mostrar una actitud molt menys crítica que el mateix Govern. El portaveu postconvergent, Marc Solsona, va afirmar que recolzaran les noves mesures de confinament tot i que arribin «tard», informa Fidel Masreal.