CORONAVIRUS

El Govern preveu una moratòria per als qui no puguin tancar avui

L'Executiu publica el decret al BOE just abans de mitjanit, després d'hores ultimant quins sectors afecta

S'apliquen excepcions a les empreses a les quals els resulti impossible interrompre l'activitat immediatament

yolanda-diaz

yolanda-diaz / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El tancament econòmic de sectors no essencials està resultant un calvari per al Govern. A més de les dures crítiques que va aixecar entre uns presidents autonòmics en peu de guerra, l’Executiu va tenir dificultats per delimitar quines activitats afecta i quines han de ser exonerades del tancament. El treball a contrarellotge va ser tan espinós que el decret en el BOE es va publicar poc abans de mitjanit, enmig d’una enorme tensió.

A pocs minuts de la seva entrada en vigor no se sabia quins empleats havien de deixar d’anar al seu centre de treball i quins no. Des que Pedro Sánchez ho va anunciar, dissabte a la tarda, fins aquest moment, diversos departaments van estar treballant per «afinar» la redacció del text. Finalment, davant els problemes de parar abruptament algunes activitats, el Govern es va veure obligat a incloure ‘in extremis’ una moratòria.  

«En aquells casos en els quals resulti impossible interrompre de manera immediata l’activitat, les persones treballadores incloses en l’àmbit subjectiu d’aquest reial decret llei podran oferir serveis dilluns 30 de març del 2020 amb l’únic propòsit de dur a terme les tasques imprescindibles per poder fer efectiu el permís retribuït recuperable sense perjudicar de manera irremeiable o desproporcionada la represa de l’activitat empresarial», estableix el decret.

Notícies relacionades

A més, en disposicions transitòries s’estableixen excepcions puntuals i limitades per a «les activitats que es puguin veure perjudicades sense remei o de manera desproporcionada pel permís establert en el present reial decret llei» i «el personal d’activitats de transport que estigui fent un servei en la data d’entrada en vigor d’aquest reial decret llei».

La introducció de la moratòria i la tardança a publicar el document en el BOE va servir d’argument a l’oposició per tornar a carregar contra la «improvisació» del gabinet de Sánchez. El líder del PPPablo Casado, va  considerar «inadmissible» l’actitud del Govern.