MESURA DE GRÀCIA

El ministre de Justícia demana no veure «fantasmes» amb els indults del procés

Assegura que les peticions per la condemna de l'1-O no es van començar a tramitar

Explica que se'n va reprendre la tramitació per evitar l'embús del servei

zentauroepp51734448 juan carlos campo200114095343

zentauroepp51734448 juan carlos campo200114095343 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va aprofitar aquest divendres una entrevista per demanar oblidar «fantasmes, perquè no n’hi ha», en la decisió del Govern de reprendre la tramitació d’indults, que no figuraven entre els serveis essencials de l’estat d’alarma. Va assegurar que les tres peticions cursades en relació amb els líders del procés condemnats pel Tribunal Suprem ni tan sols s’han registrat encara, per la qual cosa ni s’han començat a tramitar.

En els micròfons de Canal Sur, Campo va explicar que la decisió de reprendre la tramitació d’indults obeeix al fet que «són centenars i centenars els que es presenten. En els últims quatre consells de ministres he pogut portar 600 indults negatius i només cinc positius», va explicar, per afegir que un percentatge molt pròxim al 100% es deneguen.

Va recordar que en casos de condemnes de fins a tres anys la petició d’indult paralitza l’execució de la condemna, i per això donar-los tràmit per acabar denegant-los fa possible que comencin a complir-se algunes sentències.

A l’octubre

En el cas dels condemnats del procés, cap al mes d’octubre es van rebre al Ministeri de Justícia tres sol·licituds d’indults i cap s’ha registrat, cosa que significa que no s’han començat a tramitar. Això consisteix a demanar informe al tribunal sentenciador, i aquest a la fiscalia i a les víctimes del delicte, per la qual cosa necessita un temps.

Notícies relacionades

Va admetre que la resolució del sotssecretari de Justícia havia aixecat certa «polseguera», però la va justificar en el fet que la tramitació de la mesura de gràcia no necessita compareixences i els seus tràmits són telemàtics, cosa que permet fer-ho i evitar un col·lapse del sistema, ja embussat, perquè mentre el Govern va estar en funcions no els va tramitar.

Com va fer amb els indults, Justícia ha reprès «la tramitació de les sol·licituds de nacionalitat espanyola per residència, així com les dels descendents de sefardites originaris d’Espanya, tràmits que van quedar interromputs pel decret que va imposar l’estat d’alarma». També pretén evitar que quedin estancats.