Epidèmia de coronavirus

La violència masclista descendeix durant el confinament, segons la Policia

Les Forces de Seguretat de l'Estat van detenir aquest dimecres 102 persones que incomplien l'estat d'alarma

Ja són 733 les residències desinfectades per l'Exèrcit, segons el balanç de l'operació Balmis

undefined52854627 el director adjunto operativo  dao  de la polic a  jos   nge200320112922

undefined52854627 el director adjunto operativo dao de la polic a jos nge200320112922 / Moncloa

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El director adjunt operatiu (DAO) de la Policia, comissari principal José Ángel González, ha desmentit emfàticament que hagi pujat el nombre d’agressions masclistes durant el confinament. Ho ha assegurat aquest dijous durant la roda de premsa dels portaveus del comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia.

«S’està detectant a través de les xarxes socials com algunes persones pretenen alarmar sobre l’augment de supòsits delictes de violència de gènere. Aquesta informació és falsa», ha dit González. Les agressions «s’han reduït considerablement respecte a les mateixes dates de l’any passat, igual com la resta de la delinqüència», ha remarcat. I ha emès aquest missatge a les dones amenaçades: «Vull que estiguin tranquil·les: estem allà les 24 hores del dia set dies a la setmana».

En repetides ocasions durant aquestes quotidianes rodes de premsa, el DAO de la Policia ha insistit que el dispositiu de vigilància Viogen s’ha reforçat amb 400 agents, trucades a les dones acollides al programa i vigilàncies ‘in situ’.

102 detinguts

Les Forces de Seguretat de l’Estat van detenir dimecres 102 persones per diversos incompliments de les normes de confinament o les restriccions a la circulació, segons han informat els directius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en la roda de premsa del comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia.

73 d’aquests detinguts ho van ser per la Policia i 29, per la Guàrdia Civil. Les actes de denúncia van ascendir a 6.500 per part de la Guàrdia Civil.

El DAO de la Policia ha explicat com agents del seu Cos van detenir aquest dimecres dos membres d’un club de cànnabis a Cartagena, per celebrar reunions de consumidors. L’actuació policial va donar lloc a quatre actes per desobediència.

La Direcció General de la Policia ha completat aquesta informació comptant que els detinguts són dos homes de 22 i 23 anys, i que el club té el seu local al barri de Los Dolores de la ciutat murciana. Un dels propietaris del local, l’encarregat i els quatre clients que hi havia dins en el moment d’arribar les forces policials van ser sancionats per incompliment de les restriccions.

Contagis

Els dos dirigents de les forces policials estatals no han donat xifres exactes sobre el nombre d’afectats per coronavirus entre els seus efectius, després que els principals sindicats policials hagin difós en una carta dirigida al president del Govern que hi ha 9.000 agents fora de servei, entre els contagiats i els confinats sans, però tots dos han assegurat que «el potencial de servei està assegurat», ha dit el general de brigada cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago. «Tenim molts aïllats, però és perquè som més preventius», ha afegit González.

Un dels contagiats és el número dos de la Guàrdia Civil, el tinent general director adjunt operatiu Laurentino Ceña. Santiago ha assegurat que el seu superior continua treballant des de casa. Entre els membres del comitè tècnic de la Moncloa s’han realitzat tests i mesures profilàctiques abans i després de conèixer-se el contagi.

Petites grans accions

El comissari principal González ha destacat també la feina de la Policia a les ambaixades d’Espanya, ajudant ciutadans espanyols amb assessorament o facilitant salconduits locals i donant escorta els repatriats en els seus trasllats. Entre els contingents d’espanyols tornats es compten 262 des de l’Argentina, 347 des de l’Equador i 9.500 des del Marroc.

El general de brigada Santiago ha xifrat en 10.000 les patrulles dels homes i dones sota el seu comandament. L’institut armat va identificar 98.000 persones i va interceptar 2.600 vehicles aquest dimecres.

Santiago ha lamentat que un cap de la Guàrdia Civil, Manuel Francisco Serrano Pérez, de l’Agrupació de Trànsit, resultés ferit ahir al ser atropellat per un vehicle en el qual viatjaven quatre individus. Els agents li van donar l’alto, però el cotxe va fugir i va atropellar el cap. Els quatre ocupants del vehicle van ser detinguts. «Sens dubte respondran davant de la justícia», ha afirmat Santiago.

El número tres de la Guàrdia Civil ha dedicat una part de la seva intervenció a relatar «petites grans accions» dels guàrdies, com el repartiment de material informàtic escolar  a Pastrana (Guadalajara), o el transport de material de protecció entre les diferents illes Canàries, la tasca de mitjancers a Astúries i Alacant per portar aliments i medicaments als que els necessiten.

Units, o res

El tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), ha explicat en el seu torn d’intervenció en la roda de premsa que les Forces Armades estan aquest dijous a 203 localitats amb 3.111 efectius desplegats.

Els soldats treballen en la desinfecció d’instal·lacions crítiques i serveis essencials, com el centre de control aeri de Gavà, 154 residències d’avis, deu centres de salut i nou hospitals, entre els quals els de Segòvia i Alcorcón.

En el balanç de l’operació Balmis ja van 753 residències visitades pels netejadors de l’Exèrcit. Els militars, a més, donen suport a la instal·lació de centres per a persones sense sostre a Madrid, Barcelona, Tenerife, Cadis i San Fernando.

Villarroya ha recordat que el Centre Militar de Farmàcia de la Defensa ha ampliat un 50% la capacitat de producció de gels hidroalcohòlics, paracetamol i antivirals.

Notícies relacionades

El Jemad ha insistit en el seu missatge d’«unitat d’acció de tots els que estan treballant per lluitar contra aquest malson. És l’única manera de vèncer-lo. Si no actuem tots a l’una, no ho aconseguirem».

Villarroya ha volgut mantenir la moral de la ciutadania dient: «No és el moment de reduir velocitat, encara ens queden moltes hores de vol, però després de la tempesta apareixerà l’aeroport on aterrarem».